Terasele se deschid, dar totul va fi diferit. Nu mergi în Centrul Vechi și te așezi pur și simplu la masă

Data actualizării: Data publicării:
terasa centrul vechi agerpres_13646206
FOTO: Agerpres

Românii abia așteaptă să ia masa în oraș, dar sunt atenți la măsurile de siguranță. Ministrul Sănătății a anunțat că terasele ar putea fi deschise de la 1 iunie. Proprietarii acestora vor obligați să respecte numeroase reguli. Pentru a se simți în siguranță, aproape 80% dintre români vor ca spațiile în care se ia masa să fie periodic dezinfectate, iar distanța dintre mese să fie mai mare ca până acum. Proprietarii de restaurante se pregătesc și ei pentru a-i întâmpina. Lipsesc doar normele oficiale pe care să le aplice.

Pandemia l-a obligat pe Viktorio să închidă restaurantul pe care abia îl inaugurase. Are pierderi de 80% din încasările obișnuite. De la 1 iunie se pregătește să redeschidă terasa, la jumătate din capacitate.

Viktorio Salic, proprietar de restaurant: "Se poate să rămânem doar cu 15-20 de locuri pe care le putem folosi, ceea ce înseamnă o mare scădere. E o întrebare dacă merită să deschidem, dar dacă ai un restaurant închis când toată lumea deschide, pierzi reputația".

Răzvan Crișan, proprietar de restaurant: "Pe lângă chestiunile astea care par simple, să cureți o masă, să o muți mai la stânga, mai la dreapta, sunt multe proceduri de medicina muncii, de decis câți oameni scoți din șomajul tehnic, e destul de complicat". 

Cei mai mulți antreprenori se așteaptă să piardă jumătate din locuri pentru a respecta distanța dintre mese. Cât despre pierderi... nu cred că le vor recupera curând.

Viktorio Salic, proprietar de restaurant: "Un boom la început, dar după cred că o să scadă, că e și criză. Aici în zona noastră sunt foarte mulți clienți turiști, dar nu știm dacă o să vină acum. Sunt multe necunoscute, dar cu siguranță va fi cea mai grea vară pentru restaurante".

Florin Maxim, reprezentant al Hospitality Culture Insitute: "Maxim 50% din locații dispun și de o terasă pe care o pot deschide pe timpul verii și nu toți din aceștia vor deschide acum  Pentru o locație care are o terasă, venitul din terasă reprezintă cam o treime din total venituri".

Purtarea echipamentului de protecție de către personal, dezinfecția periodică și limitarea interacțiunilor între clienți și ospătari sunt alte măsuri care vor fi respectate de la 1 iunie, potrivit unui document obținut de Digi24 și aflat încă în dezbatere la ANSVSA.

Va fi necesară rezervarea prealabilă

Despre condițiile în care clienții pot veni la terase a vorbit la Digi24 și Dragoș Petrescu, președinte al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor.

"Va fi un timp scurt de pregătire, dar suntem bucuroși că reușim să deschidem, să arătăm că se poate.

Transmitem mesaj clienților că în terasele noastre e sigur să vii și să servești masa.

Cea mai importantă regulă e cea legata de distanța între două persoane, e important să poți transmite mesajul de siguranță, va fi de 1,5 metri pentru aceste prime două săptămâni.

După ce ele vor trece vom putea relaxa în funcție de răspunsul epidemiologic. Distanța nu se aplică familiilor.

Mesele se vor dezinfecta după fiecare client.

Va fi necesară rezervarea prealabilă. Dacă vii fără rezervare e important să ai și loc disponibil.

Din păcate, probabil vor fi destul de multe locuri disponibile, clineții au încă teamă să vină.

Rezervarea va fi utilă, în măsura disponibilității spațiilor, vor fi mai puțin de 50% locuri disponibile pe terase.

Poți veni și fără rezervare, dar va trebui să lași datele persoanele ca să fie înregistrate pe lângă bon la momentul în care faci plata", a explicat Dragoș Petrescu.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri