Video&Foto Primul tramvai nou al Timișoarei din ultima jumătate de secol a fost pus pe șine și a intrat în faza de testare

Data actualizării: Data publicării:
tramvai noi timisoara pregatit sa fie pus pe sine
Tramvaiul nou de la Timișoara are o lungime de 30 de metri Foto: Facebook Dominic Fritz

Cel mai lung tramvai din România și garnitura cu cea mai mare autonomie proprie din lume - cu asta se laudă autoritățile din vestul țării, care au cumpărat de la un producător turc primul tramvai nou-nouț al Timișoarei din ultimii 50 de ani. Garnitura a fost pusă deja pe linii și va începe testele prin oraș.

Primul tramvai nou din ultimii 50 de ani a ajuns la Timișoara vineri seara, după ce timp de două zile a traversat țara. Convoiul întreg a avut o lungime de 36 de metri și a intrat în România prin vama Giurgiu.

Pe podul din Piața Maria din Timișoara, sub privirile a zeci de curioși și în ciuda ploii torențiale care a început la un moment dat, tramvaiul a fost pus pe șine după miezul nopții. Timișorenii îl vor vedea circulând de-acum pe Linia 1.

Producătorul tramvaiului nou de la Timișoara este din Turcia Foto: Facebook Dominic Fritz
Producătorul tramvaiului nou de la Timișoara este din Turcia Foto: Facebook Dominic Fritz

„Este un moment important pentru Timișoara, pentru sistemul de mobilitate din Timișoara, pentru transportul în comun. Primul tramvai nou, după 50 de ani, este un proiect care are o amploare uriașă”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Tramvaiul are 30 de metri, o capacitate de 200 de călători și o autonomie pe baterie de 64 de km.

„Era foarte necesar, având în vedere că flota de tramvaie a STPT este una foarte învechită, cel puțin la nivelul tramvaielor vechi, avem tramvaie din 1969”, spune Nicolae Bitea – director Societatea de Transport Timișoara.

„Nu există un model similar în altă parte, este făcut special pentru Timișoara. Acest tramvai este foarte special și pentru noi, vom avea recordul mondial pentru autonomie”, a declarat Mehmet Özdemir - project manager.

Contractul cu turcii a fost semnat în 2019 de fosta administrație a orașului, iar un tramvai costă 2,3 milioane de euro.

După omologarea de către Autoritatea Feroviară Română, producătorul va livra și celelalte tramvaie din contract,  finanțate din fonduri europene.

În total, timișorenii așteaptă de la producătorul din Turcia 21 de tramvaie.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri