UE vrea să reintroducă o procedură bancară care a provocat criza financiară din 2008. Avertismentul Băncii Centrale Europene

Data publicării:
colaj Ursula Von der Leyen și Christine Lagarde / ilustrație bancnote euro
O dezbatere aprigă este deja în desfășurare cu privire la posibilitatea ca noi forme de „resurse proprii”, așa cum sunt denumite veniturile UE, să fie aprobate ca parte a noului buget, Colaj foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană vrea să reintroducă o practică bancară asociată cel mai des cu motivele care au dus la criza financiară din 2008, în încercarea de a îmbunătăți finanțarea economiei europene. Comisia Europeană va publica un nou pachet de legi menite să revitalizeze piața securitizărilor în UE, însă Banca Centrală Europeană avertizează că există riscul apariției unei noi bule speculative dacă această practică nu va mai fi reglementată la fel de strict.

Securitizarea este o metodă prin care băncile reîmpachetează și revând datoriile – o practică explicată chiar de către Margot Robbie într-o scenă faimoasă din filmul „The Big Short” din 2015 în care actrița se adresează direct publicului dintr-o cadă plină cu bule de săpun.

Această practică le permite băncilor să își elibereze o parte din capital, care altfel ar fi fost rezervat acoperirii riscurilor legate de împrumuturile pe care le-a vândut, pentru a continua să ofere credite, potrivit site-ului Consiliului European.

În perioada de dinainte de criza din 2008, băncile americane au oferit împrumuturi riscante unor debitori cu cele mai slabe istorice de plată și cu cele mai reduse capacități financiare din întreaga lume. Când bula imobiliară din SUA a explodat și foarte mulți debitori au intrat în incapacitate de plată, s-a declanșat criza financiară globală.

Bruxellesul vrea acum să reducă din restricțiile care se aplică în cazul securitizărilor, ceea ce ar însemna că băncile nu mai trebuie să pună deoparte la fel de mult capital pentru împrumuturile pe care le acordă și nici nu mai sunt limitate de reguli la fel de stricte de verificare și raportare, scrie Politico.

Comisia Europeană insistă asupra faptului că vor rămâne în vigoare destule măsuri de protecție pentru a preveni repetarea crizei din 2008.

Das Gebäude der EZB nach der Pressekonferenz der Europäischen Zentralbank mit EZB-Präsidentin Christine Lagarde in der E
Banca Centrală Europeană i-a cerut Comisiei Europene să nu uite ce a dus la criza financiară globală din 2008 și să se asigure că securitizările nu vor ajunge să alimenteze noi bule speculative. Foto: Profimedia Images

Banca Centrală Europeană nu vede cu ochi buni planul Comisiei Europene pentru reintroducerea securitizărilor

În timp ce piața americană a crescut de la 11,3 trilioane de dolari la 13,7 trilioane de dolari din 2008 și până acum, piața europeană a scăzut de la vârful de 2 trilioane de euro atins înainte de criză la 1,2 trilioane în prezent. Oficiali importanți ai Comisiei Europene au spus că securitizarea a devenit „un instrument subexploatat în Europa”.

Inițiativa revitalizării securitizărilor face parte dintr-un plan mai extins al Comisiei Europene de a stimula investițiile și creșterea economică în blocul european. Guvernele europene, inclusiv cele din Franța și Germania, sunt interesate în mod special de această practică pentru că ar ajuta la dezvoltarea sectorului bancar.

Cu toate că oficialii Comisiei Europene speră că securitizarea va ajuta băncile să ofere mai multe împrumuturi, alte instituții și observatori europeni nu sunt la fel de convinși de această strategie.

Organizația Finance Watch a spus că securitizările „nu vor direcționa capitalul acolo unde este nevoie cel mai mult de acesta” pentru că reprezintă un tip greșit de împrumuturi care nu sunt folosite corect – în loc să sprijine „părțile productive ale economiei”, banii în plus vor fi folosiți pentru îndeplinirea unor cerințe de reglementare sau pentru creșterea câștigurilor acționarilor prin dividende sau răscumpărări de acțiuni.

Nici Banca Centrală Europeană nu vede cu ochi buni revitalizarea securitizărilor și i-a cerut Comisiei Europene să nu uite „lecțiile crizei financiare globale, atunci când securitizări opace și complexe au dus la asumarea unor riscuri excesive”.

BCE a avertizat că Uniunea Europeană ar trebui să se asigure că securitizările nu vor ajunge să alimenteze noi bule speculative și să ascundă riscurile în bilanțul băncilor.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mihaela Rădulescu şi-a văzut iubitul murind! Scene de nedescris. De ce a murit Felix Baumgartner, de fapt?
Digi FM
Ultimele imagini cu Felix Baumgartner în viață. Ce a scris partenerul Mihaelei Rădulescu pe Instagram cu doar...
Pro FM
(VIDEO)Reacția halucinantă a unui cuplu când ajunge pe ecran la concert la Coldplay. Chris Martin: „Ori au o...
Film Now
Christian Bale, apariție rară cu soția și copiii, la Roma. Actorul și-a susținut fiica la o prezentare de...
Adevarul
Călugări budiști, implicați într-un scandal sexual în Thailanda. Femeia care i-a ademenit a fost arestată
Newsweek
CSM crede că pensiile speciale sunt prea mici: „Un judecător debutant ia salariu 3.500€. Puțin”
cfr cluj profimedia-1022858435
CFR Cluj s-a calificat în turul doi preliminar al Europa League. Oaspeţii au ratat de două ori de la...
Digi World
Un schelet de dinozaur și cel mai mare meteorit marțian găsit pe Pământ, vândute la licitație. Sumele, de-a...
Digi Animal World
Descoperirea incredibilă a unei familii după ce a adoptat un câine: «Am țipat în sala de conferințe». Ce a...
Film Now
Adevărul despre transformarea spectaculoasă a lui John Goodman: „Voiam să trăiesc mai bine!” Ce se știe...
UTV
Româna a devenit oficial cea mai vorbită limbă străină din Londra