Un craiovean care a vândut o mașină cu kilometrii dați înapoi, obligat de instanță să restituie banii VIDEO

Data actualizării: Data publicării:
volkswagen
Sursa foto: Scott Olson/Getty Images

Un craiovean care a vândut un autoturism cu 4.300 de euro pe o platormă online a fost obligat de instanță să-i înapoieze banii cumpărătorului, după ce acesta din urmă a descoperit că mașina avea kilometrii dați înapoi. Decizia nu este definitivă. Avocatul Cristian Ene spune că este obligația vânzătorului să verifice și să se asigure că mașina nu are vicii ascunse, cum este kilometrajul modificat. 

Într-o astfel de tranzacție, viciile la vedere - zgârieturi, elemente deteriorate - sunt sunt în responsabilitatea cumpărătorului să le observe. În schimb, cele care nu sunt la vedere, cum ar fi kilometrajul modificat sau intervenții la motor, sunt în responsabilitatea vânzătorului, iar acesta trebuie să-l informeze pe client, afirmă avocatul Cristian Ene. 

„Cumpărătorul avea posibilitatea să verifice starea uzurii mașinii din punct de vedere vizual și tehnic. Judecătorul a constatat că viciile regăsite la ștergător - era rupt -, tot ce era vizibil la mașină, îi sunt imputabile cumpărătorului. Însă i-a dat dreptate cumpărătorului că s-a aflat într-o stare de eroare din punct de vedere juriric - viciu ascuns - cum că kilometrajul a fost dat înapoi cu peste 200.000 de kilometri. În atare situație, judecătorul aplică dispoziția Codului Civil și constată că era obligația vânzătorului să garanteze cumpărătorul și pentru aceste vicii ascunse. În momentul în care cumpărătorul a mers și a făcut o verificare tehnică a autovehicului la un service autorizat, a constatat că, într-adevăr, cineva umblase la kilometraj, dând înapoi aproape 200.000 km, ceea ce era un lucru important în alegerea mașinii respective”, a declarat Cristian Ene luni, la Digi24. 

El spune că vânzătorul trebuie să cunoască toate elementele mașinii, inclusiv cele care nu sunt la vedere, și să facă o fișă completă a autovehiculului.

„Înțelegem din această sentință că vânzătorii sunt obligați să verifice din punct de vedere tehnic și să facă o fișă tehnică a mașinii în momentul în care o vinde și să prezinte realitatea corectă cumpărătorului și să asigure acesta împotriva viciilor ascunse. Însă și cumpărătorul trebuie să manifeste diligență în a verifica tot ce înseamnă defecțiunea tehnică vizibilă, care nu poate ulterior imputa vânzătorului. (...) darea înapoi a kilometrilor sau umblarea la motor fără cunoștința cumpărătorului, aceasta este o culpă exclusivă a vânzătorului”, a mai precizat avocatul. 

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Final de drum pentru Ion Iliescu! Anunţul a venit când nimeni nu se aştepta, situaţie critică pentru fostul...
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Lista neagră a lui Trump. „Țările care joacă murdar”, pedepsite de președintele SUA
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”