Vodafone ar vrea să părăsească piața de telecomunicații din America

Data publicării:
25032013 20vodafone-56798

Mariajul dintre Vodafone şi Verizon pe piaţa americană a ajuns într-un impas după mai bine de un deceniu de convieţuire destul de agitată. Britanicii ar vrea să vândă participaţia de 45 la sută din operatorului fondat în anul 2000 împreună cu grupul american Verizon Communications. Pentru asta, Verizon trebuie să dea un car de bani pe acţiunile Vodafone: 135 de miliarde de dolari.

Investitorii de la Vodafone se tem însă că Verizon nu prea ar vrea să dea atâția bani pe un operator unde e majoritar şi îşi impun deciziile.

O altă variantă agreată de britanici, potrivit Bloomberg, ar fi o fuziune a Vodafone cu operatorul american, ceea ce ar face Verizon Communications un acţionar minoritar într-un uriaş mondial, dar puterea sa de decizie va slăbi.

Investitorii se întreabă şi ce va face Vodafone cu cele 135 de miliarde de dolari primiţi pe acţiunile de la Verizon. Banii ar putea ajuta grupul britanic să facă achiziţii în Europa şi să dea bani acţionarilor. Dar conducerea Vodafone a anunţat că nu are nevoie de banii de la Verizon pentru a-şi finanţa achiziţiile.

Relaţiile dintre cei doi partneri au fost cu scântei în ultimii ani. Între 2005 şi 2011, Verizon a refuzat să acorde dividende, ceea ce i-a supărat pe acţionarii Vodafone. Motivul oficial pentru neplata dividendelor a fost acela că Verizon trebuie să-şi achite întâi datoriile. Neoficial, însă, se pare că americanii voiau să forţeze plecarea Vodafone din companie.

Sunt frecuşuri între acţionari care pot supăra una dintre părţi. Iar divorţul nu este singura soluţie. Cei de la Vodafone mai au în istoria lor achiziţii care au dat pe spate lumea afacerilor. Grupul britanic a fost actorul principal într-o preluarea ostilă de manual, în 2000, când a achiziţionat compania germană Mannesmann. A fost o tranzacţie de 200 de miliarde de dolari, prin care „peştele mic Vodafone” a înghiţit „peştele mare Mannesmann”.

Dar Verizon Communications nu este o jucărie. E parte a grupului Bell Atlantic, companie rezultată din spargerea AT&T la mijlocul anilor 80. E unul dintre aşa numiţii Baby Bell, care în ciuda deciziei statului de a rupe un gigant, legăturile dintre companii s-au păstrat. Iar AT&T este în sine un gigant pe piaţa americană. Este cel mai mare operator de telefonie şi al doilea pe piaţa mobilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri