10 militari iranieni au fost condamnaţi la închisoare pentru doborârea unui avion civil ucrainean în 2020. 176 de oameni au murit

Data publicării:
epava avionului ucrainean doborat la teheran
10 militari iranieni au fost condamnaţi la închisoare pentru doborârea unui avion civil ucrainean în 2020. Foto: Profimedia

Iranul a condamnat la închisoare 10 membri ai forțelor armate, găsiți vinovați în doborârea unui avion de linie ucrainean, a anunțat duminică site-ul judiciar Mizan Online. Avionul Boeing 737 decolase de pe aeroportul din Teheran pe 8 ianuarie 2020, când a fost doborât din greșeală.

Principalul acuzat, comandantul sistemului antiaerian Tor M-1, a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru nesocotirea ordinelor superiorilor, alţi nouă militari fiind condamnaţi la pedepse între unu şi trei ani de detenţie.

Comandantul sistemului antiaerian a „tras două rachete asupra zborului ucrainean PS752, contrar ordinelor postului de comandament, fără a obţine autorizaţia şi încălcând instrucţiunile”, menţionează Mizan, fără a preciza identitatea celor condamnaţi.

Avionul Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines decolase în seara de 8 ianuarie 2020 de la Teheran cu destinaţia Kiev, amintește Agerpres. Toate cele 176 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa, majoritatea pasagerilor fiind cetăţeni ucraineni şi canadieni.

Greşeala antiaerienei iraniene a survenit în timp ce aceasta era în stare de alertă maximă. Iranul tocmai atacase o bază folosită de armata americană în Irak ca represalii pentru uciderea generalului iranian Qassem Soleimani la Bagdad, iar Teheranul se aştepta la o ripostă din partea Washingtonului.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri