Video&Foto Peste 20.000 de morți în Turcia și Siria. Au fost 650 de replici după cutremurele devastatoare. Sute de mii de oameni stau în corturi

Data actualizării: Data publicării:
copii in cort sinistrati turcia
Peste 20.000 de morți în Turcia și Siria. Sinistrații nu au apă, mâncare și stau în ger. Foto: Profimedia

Numărul persoanelor găsite decedate în urma catastrofei din Turcia și Siria crește de la o oră la alta. Peste 20.000 de oameni au murit în cele două țări, după cutremurele devastatoare de luni. Fereastra de 72 de ore, în care există încă şanse ca oamenii să fie găsiţi în viaţă sub dărâmături, a trecut. Misiunile de salvare se transformă, din păcate, în unele de recuperare a trupurilor celor care au rămas prinse sub miile de clădiri prăbușite. Sunt încă zone afectate de cutremurele în care echipele de intervenție nu au ajuns. Oamenii sunt disperați și i-au reproșat președintelui Recep Erdogan, care a vizitat zonele afectate, că nu face nimic pentru ei. 

Bilanțul catastrofei cu care se confruntă Turcia și Siria crește de la o oră la alta. FOTO: Profimedia Images
Bilanțul catastrofei cu care se confruntă Turcia și Siria crește de la o oră la alta. FOTO: Profimedia Images

650 de replici au avut loc după cutremurele de 7,8 și 7,6 din Turcia și Siria

ACTUALIZARE 22:36 Agenția turcă pentru managementul dezastrelor, AHAD, a înregistrat aproape 650 de replici de când au avut loc cele două cutremure – de 7,8 și 7,6 magnitudine - luni, făcând eforturile de salvare chiar mai dificile și periculoase pentru echipajele de urgență ce caută printre dărâmături și clădirile serios slăbite de seism, transmite The Guardian.

Replicile sunt trepidații de magnitudine mai mică ce apar ca urmare a unui cutremur mai mare, scoarța deplasată a Pământului ajustându-se după seismele inițiale. Acestea scad treptat în magnitudine și frecvență potrivit unui model științific recunoscut, însă pot continua zile sau chiar săptămâni la rând.

Sute de mii de oameni stau în corturi

Rânduri de corturi sunt ridicate pe stadioane și în centrele devastate ale orașelor, pentru a găzdui sute de mii de oameni ce au rămas fără adăpost după cutremurele din Turcia și Siria, în vreme ce stațiunile mediteraneene și din jurul Mării Egee, din afara zonei de cutremur, își deschid ușile pentru refugiați.

Aproape 6.500 de clădiri s-au prăbușit iar multe altele sunt foarte avariate, sute de mii de oameni nu au un adăpost sigur, notează Reuters.

Bahjat Selo, refugiat sirian în vârstă de 62 de ani, și familia lui s-au mutat la cort lângă locuința lor din bolțari, ciment și metal cutat din Kahramanmaraş, de când cutremurul a creat crăpături în ziduri.

El a spus: „E prea periculos să fii înăuntru. Când mergem înăuntru să ne luăm lucruri, intrăm ca hoții. Am petrecut patru ani într-o tabără iar acest lucru este mai greu”.

Într-un oraș de corturi stabilit pe un stadion din Kahramanmaraş, cozi lungi de locuitori dezorientați s-au format pentru a primi kebab cald și a săpa prin saci cu donații pentru a găsi haine groase.

Hotelurile din stațiunile turcești și-au deschis ușile pentru persoanele evacuate

Autoritatea turcă pentru Managementul Dezastrelor și Urgențelor a calculat că mai bine de 28.000 de oameni fără adăpost au fost aduși în afara zonei de cutremur până acum, iar aproape 5.000 au plecat pe cale rutieră și peste 23.000 de persoane pe calea aerului.

Federația hotelierilor turci a declarat că mii de camere au fost alocate în stațiuni precum Antalya, Alanya, Marmaris, Fethiye, Bodrum, Izmir și Cappadocia.

Ulkay Atmaca, șeful Asociației profesioniste a managerilor de hotel, le-a declarat reporterilor că 15.729 de oameni s-au cazat în locuințe ale statului, cămine de studenți și hoteluri, în vreme ce doar în Antalya 11.165 de persoane evacuate stăteau în hoteluri.

Grecia trimite ajutor Turciei după cutremure și lasă la o parte rivalitatea istorică dintre cele două țări

ACTUALIZARE 22:18 Grecia a trimis mii de corturi, paturi şi pături în Turcia pentru a ajuta sutele de mii de oameni lăsaţi fără acoperiş deasupra capului de cutremurele devastatoare din această săptămână, într-un act de solidaritate cu un stat vecin care este aliat în cadrul NATO dar şi un rival istoric, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Grecia intenţionează să furnizeze în total 80 de tone de ajutor reprezentând pături, paturi, corturi şi provizii medicale, a anunţat Ministerul Protecţiei Civile. Zboruri comerciale care transportau cutii cu ajutoare au aterizat joi pe aeroportul turc din Adana, operaţiunea urmând să se încheie vineri.

„Am adus medicamente, provizii medicale şi elemente esenţiale pentru a alina puţin suferinţa persoanelor afectate de cutremur”, a declarat ministrul grec al protecţiei civile, Christos Stylianides, care a făcut deplasarea la Adana. „Este momentul să ne arătăm umanitatea”, a adăugat el.

Pe lângă ajutoarele trimite, 36 de salvatori greci cu câini de căutare, doctori şi ingineri se află deja în Turcia. 

Cutremurele care au lovit Turcia şi Siria luni au provocat moartea a mii de persoane, au doborât la pământ porţiuni întregi din oraşe şi au lăsat sute de mii de oameni fără locuinţe în miezul iernii.

Grecia şi Turcia sunt în dispută de decenii din cauza mai multor chestiuni, de la drepturile teritoriale în Marea Egee, până la divizarea Ciprului şi migraţie, iar tensiunile au luat recent amploare.

Peste 20.000 de morţi în Turcia şi Siria

ACTUALIZARE 20.30 - Bilanţul victimelor care şi-au pierdut viaţa în cutremurele care au afectat Turcia şi Siria a urcat la 20.451, scrie Sky News.

17.134 de persoane au murit în Turcia, iar alte 3.317 în Siria.

De asemenea, 66.132 de persoane au fost rănite numai în Turcia, a anunţat preşedintele Recep Erdogan.

Un prim convoi cu ajutoare ONU a ajuns în nord-estul Siriei. Guterres: "Mai multe ajutoare sunt pe drum"

ACTUALIZARE 20:00 - Secretarul general ONU, Antonio Guterres, a confirmat că un prim convoi umanitar a ajuns în nord-vestul Siriei afectate de cutremur, dar a adăugat că este nevoie de mult mai mult ajutor, în special în zona controlată de rebeli.

Guterres spune că cele șase TIR-uri ale convoiului care a ajuns în Siria conțin corturi și "provizii de care este nevoie cu disperare", precum pături şi truse pentru igienă. Ajutoarele nu conţin şi produse alimentare.

"Mai multe ajutoare sunt pe drum, dar este nevoie de mult mai multe. Trebuie să ne gândim în primul rând la oameni", a spus Guterres.

Potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, doar 5 la sută dintre zonele afectate de cutremure în nord-vestul Siriei sunt acoperite de echipele de căutare şi salvare.

În plus, lipsa utilajelor care să îndepărteze dărâmăturile complică eforturile de salvare.

VIDEO. Băieţel de doi ani, salvat de sub dărâmături în Turcia, la 79 de ore de la seism

ACTUALIZARE 19:30 - Un băieţel de doi ani a fost salvat joi de sub dărâmăturile unei clădiri care s-a prăbuşit în oraşul Antakya din sudul Turciei, la 79 de ore după ce două cutremure masive au lovit zona în această săptămână, ucigând peste 19.000 de persoane în Turcia şi Siria, transmite Reuters.

În imaginile date publicităţii de Fundaţia de Ajutor Umanitar (IHH) din Turcia pot fi văzuţi salvatori care caută într-o deschidere îngustă dintre resturile unei clădiri din Antakya, de unde îl scot pe băiatul care plânge.

Citește continuarea AICI

Peste 19.300 de morți în Turcia și Siria

ACTUALIZARE 16.30 Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că numărul morților în țara sa în urma cutremurului devastator de luni a ajuns la 16.170. Astfel, bilanțul total al deceselor în Turcia și Siria a ajuns la 19.362.

Peste 17.500 de morți în Turcia și Siria

ACTUALIZARE 15:30 Numărul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria este acum de cel puțin 17.543, relatează CNN.

În Turcia, numărul morților a crescut la cel puțin 14.351, în timp ce 63.794 de persoane au fost rănite, a declarat joi vicepreședintele turc Fuat Oktay.

Numărul total de decese în Siria urcă la 3.192, inclusiv 1.930 în zonele controlate de rebeli din nord-vest, conform grupului de apărare civilă „White Helmets”, și 1.262 de decese în zonele controlate de guvern ale Siriei, potrivit presei de stat siriene.

Numărul total de persoane rănite în Siria în toate teritoriile afectate a crescut la 5.158,  2.258 în zona controlată de guvern și 2.900 în zona controlată de rebeli.

Cel puțin 68.952 de persoane au fost rănite în Siria și Turcia, potrivit cifrelor guvernului turc, Căștilor Albe și presei de stat siriene.

Aproape 30.000 de persoane au fost evacuate din apropierea epicentrului cutremurului din Turcia

ACTUALIZARE 14.00 Cel puțin 28.044 de persoane au fost evacuate din Kahramanmaras, aflată în apropierea epicentrului cutremurului de luni, scrie CNN.

Începând de joi dimineață, cel puțin 23.437 de persoane au fost evacuate pe calea aerului și 4.607 pe calea ferată și rutieră, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor din Turcia, AFAD.  

Agenția a făcut publice informații despre centrele unde cei care părăsesc zona se pot adăposti, acestea fiind coordonate de AFAD și autorități locale.

OMS: Cei care au trecut prin cutremur se luptă acum să supraviețuiască

ACTUALIZARE 13.30 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat joi că este o urgență ca organizațiile umanitare să se asigure că oamenii care au trecut prin cutremur „vor putea supraviețui”, scrie CNN.

Într-o conferință de presă la Geneva, Robert Holden, responsabil OMS cu răspunsul la astfel de tragedii, a avertizat că „mulți oameni” stau afară, în condiții îngrozitoare:  „Nu au mâncare, nu au apă, nu au combustibil, electricitate, comunicații, toate elementele de bază ale vieții”, a spus Holden. 

„Suntem într-un pericol real de a vedea un dezastru secundar, care poate provoca rău mai multor oameni decât dezastrul inițial, dacă nu ne mișcăm cu același ritm și intensitate ca și pe partea de căutare și salvare”, a adăugat Holden. Responsabilul OMS a subliniiat importanța aprovizionării de urgență a oamenilor cu „lucruri de bază pentru a supraviețui în perioada următoare”. 

„Nu este o misiune ușoară, amploarea acestei acțiuni este uriașă. Să ne concentrăm pe căutare și salvare, dar să ne asigurăm că oamenii continuă să supraviețuiască și să aibă ceea ce au nevoie pentru a putea face asta”, a spus Holden.

Ţările arabe au donat peste 115 milioane de dolari pentru a-i ajuta pe sinistraţi

ACTUALIZARE 12.55 Donaţiile din diferite ţări arabe depăşesc deja suma de 115 de milioane de dolari pentru a ajuta victimele cutremurelor devastatoare produse în Turcia şi Siria luni dimineaţă şi care s-au soldat până în prezent cu peste 17.000 de morţi, potrivit bilanţurilor oficiale.

Campania populară de donaţii din Arabia Saudită a strâns, până miercuri, peste 17 milioane de dolari, de la circa 185.000 de donatori prin intermediul platformei electronice Sahem ('Participă', în limba arabă), care aparţine Centrului Regelui Salman pentru Ajutor şi Activitate Umanitară, potrivit EFE.

Iniţiativa saudită se alătură celei a Emiratelor Arabe Unite (EAU), care a ordonat miercuri ''furnizarea a 100 milioane de dolari pentru ajutorarea celor afectaţi de cutremur'', jumătate din această sumă pentru Siria şi cealaltă jumătate pentru Turcia, a relatat agenţia oficială de ştiri din Emirate, WAM.

În afara ajutorului financiar, ambele ţări au început să trimită pachete cu ajutoare umanitare care includ provizii sanitare, alimente şi logistică, acţiuni cărora li s-au alăturat şi ţări precum Kuweitul, Qatarul şi Irakul.

Peste 17.000 de morți în Turcia și Siria

ACTUALIZARE 12.40 Numărul morților în urma cutremurelor puternice a crescut în Turcia la 14.014, în timp ce peste 63.000 de oameni au fost răniți, a declarat președintele Recep Erdogan, care vizitează joi provincia Gaziantep, puternic afectată. Ultimele bilanțuri venite din Siria indicau 1.262 de morți în zonele controlate de guvern și 1.900 de persoane decedate în zonele controlate de rebeli.

Astfel, bilanțul persoanelor decedate în Turcia și Siria a urcat la peste 17.000.

Erdogan a spus că peste 6.400 de clădiri au fost distruse și că Turcia își propune să construiască noi clădiri cu trei și patru etaje în regiune, în decurs de un an.

România va ajuta Siria afectată de cutremur. Va trimite alimente, haine, saltele, pături

ACTUALIZARE 12.10 România va ajuta Siria puternic afectată de cutremurul de luni și va trimite alimente, haine, saltele, pături, decizia fiind luată joi, în ședința Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. 

Hotărârea nou adoptată prevede sprijinirea prioritară a Republicii Arabe Siriene cu bunuri materiale, ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte, dar şi produse alimentare, conserve, care vor puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. 

ACTUALIZARE 11.55 Președintele Recep Erdogan merge și joi în zonele afectate de cutremur.

Erdogan va vizita orașele Gaziantep, Osmaniye și Kilis, situate în apropierea graniței cu Siria, scrie CNN.

ACTUALIZARE 11.20 Salvatorii din Turcia au scos de sub dărâmături o femeie în vârstă de 60 de ani.

Femeia a fost salvată după 77 de ore de la producerea cutremurului, scrie The Guardian.

Operațiunea de salvare a avut loc în orașul Malatya.

Peste 16.000 de morți în Turcia și Siria

ACTUALIZARE 9.40 Numărul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria luni a ajuns la 16.035, potrivit autorităților.

În Siria, numărul total al victimelor este de cel puțin 3.162. În Turcia, bilanțul a crescut la cel puțin 12.873, a anunțat joi Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD). 

Twitter, restabilit în Turcia, după ce fusese blocat pe fondul criticilor împotriva autorităţilor

ACTUALIZARE 9.20 Accesul la reţeaua de socializare Twitter a fost restabilit joi în Turcia, după ce fusese blocat timp de aproximativ 12 ore la principalii furnizori de telefonie mobilă din ţară.

După seismul cu magnitudinea de 7,8 care a lovit luni Turcia, reţelele de socializare de aici au fost inundate de mesaje ale persoanelor care criticau ritmul lent al desfăşurării echipelor de intervenţie pentru salvarea persoanelor prinse sub dărâmături.

Ministrul adjunct turc al infrastructurii, Omer Fatih Sayan, a precizat într-un tweet că a discutat cu doi înalţi responsabili de la Twitter, John Hughes şi Ronan Costello.
'Le-am reamintit responsabilitatea pe care o au faţă de ţara noastră în urma acestui dezastru', a subliniat el, adăugând că şi-ar dori să vadă mai multă cooperare în 'lupta împotriva dezinformării'.

Netblocks.org a tras un semnal de alarmă că filtrarea riscă 'să aibă un impact asupra operaţiunilor de salvare' a victimelor, indicând că Turcia are o 'istorie lungă de restricţii (în utilizarea) reţelelor de socializare în timpul situaţiilor de urgenţă naţionale şi al incidentelor de securitate'.

În ultimele săptămâni, responsabilii turci au emis în repetate rânduri avertismente cu privire la utilizarea reţelelor de social media înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative preconizate pentru 14 mai, la care preşedintele Recep Tayyip Erdogan intenţionează să-şi reînnoiască mandatul după 20 de ani de când se află la putere.

Şeful partidului naţionalist de opoziţie Iyi, Meral Aksener, a afirmat că Twitter este necesar pentru 'a transmite nevoile victimelor cutremurului'. 'Ce naiba este asta!', a exclamat el.

Poliţia turcă a arestat cel puţin 12 persoane după seismele de luni pentru publicarea pe reţelele de socializare a unor mesaje critice la adresa modului în care guvernul turc a gestionat catastrofa.  puternicele cutremure de luni, al căror bilanţ depăşeşte deja 15.000 morţi în Turcia şi Siria. 

Aproape 16.000 de morți în Turcia și Siria

ACTUALIZARE 8.40Numărul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria luni este acum de cel puțin 15.865, potrivit autorităților.

În Turcia, bilanțul a crescut la cel puțin 12.873, a anunțat joi Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD). 

În Siria, numărul total al victimelor este de cel puțin 2.992. Aproximativ 1.262 de decese au fost înregistrate în părți ale țării controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene. 

Agențiile de asistență au avertizat că bilanțul ar putea  să crească semnificativ, în special în Siria, pe măsură ce echipele de căutare și salvare caută printre dărâmăturile a mii de clădiri prăbușite. Potrivit oficialilor, zeci de mii de persoane au fost rănite în regiune.

Furie în Turcia după ce clădiri din "beton de înaltă calitate" s-au prăbușit. Oamenii dau vina pe "amnistia" din construcții (BBC) 

ACTUALIZARE 8.20 În Turcia, oamenii sunt tot mai furioşi că legile în domeniul construcţiilor au fost aplicate deficitar, iar asta a dus la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de dramatic al victimelor, scrie BBC. 

BBC a prezentat informații despre unele dintre clădirile construite recent care s-au prăbuşit în timpul cutremurului de luni cu magnitudine de 7,8, care a fost urmat de zeci de replici, unele foarte puternice Astfel, una dintre clădirile din Malatya a fost finalizată chiar anul trecut, iar pe reţelele sociale au circulat capturi de ecran cu un anunţ care spunea că a fost "finalizată în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele". În text se preciza că toate materialele şi manopera folosite au fost "de primă clasă".

În prezent, nu mai există niciun anunț de acest gen, dar mai multe persoane au făcut poze şi înregistrări video şi le-au postat online. Reclama se potriveşte cu stilul altora similare de pe site-ul companiei, menţionează BBC.

Un alt bloc de apartamente construit recent în oraşul portuar Iskenderun este în mare parte distrus. Constructorul care a ridicat această clădire are postată o imagine care arată că a fost finalizată în 2019. BBC a verificat că imaginea clădirii distruse corespunde cu locaţia fotografiei publicitare a blocului făcută de companie. 

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 7.20 Sute de mii de oameni din cele zece regiuni afectate se adăpostesc în corturile albe instalate de echipele de urgență. Îndurerați și cu lacrimi în ochi, oamenii i-au povestit președintelui lor coșmarul prin care au trecut. Între timp, eforturile de salvare continuă în Turcia și Siria, însă speranțele că vor mai găsi oameni în viață scad cu fiecare minut.

Nu departe de granița dintre cele două țări, oamenii își aduc aminte de teroarea pe care au trăit-o. Mehmet s-a întors din Germania în orașul său natal, cu doar nouă luni în urmă. Era treaz când a început haosul și a reușit să iasă la timp din casă, alături de mama lui.

Mehmet: Aproape mi-am rupt ambele brațe. Dar am ieșit. Am așteptat în grădină. Și am simțit 80-100 de cutremure, iar și iar. Mic, apoi mare, apoi mic. Fratele meu locuiește la două străzi distanță, în vârful unei clădiri cu 8 etaje. Totul este distrus.

Bărbat rănit: Clădirea s-a prăbușit peste noi. Eram 16 oameni și 13 dintre noi au murit. Am ieșit eu, unul dintre frații mei și nepoata mea de un an și jumătate. Slavă domnului.

Bărbatul spune că în cutremur i-au murit tatăl, mama, un frate cu soția și cei patru copii ai lor, precum și soția și cei doi copii ai unui frate care a supraviețuit.

Papa Francisc le-a cerut tuturor credincioșilor să se roage pentru victimele acestei tragedii de neînchipuit.

Papa Francisc: Gândurile mele se îndreaptă către cetățenii din Turcia și Siria. Să ne rugăm împreună ca acești frați și surori să poată merge mai departe, după această tragedie și să cerem Sfintei Maria să-i ocrotească.

Puteți citi aici informațiile transmise luni, 6 februarie, despre cutremurul din Turcia 

Puteți citi aici informațiile transmise marți, 7 februarie, despre cutremurul din Turcia

Puteți citi aici informațiile transmisemiercuri, 8 februarie, despre cutremurul din Turcia   

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri