5 americani deținuți în Iran au fost eliberați. În schimb. SUA au dat acces Teheranului la conturi de 6 miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
avion in zbor pe cer galben cu albastru
Foto: Profimedia

Cinci americani care au fost deținuți în Iran au fost eliberați și au plecat din țară, a declarat pentru CNN un oficial din Qatar informat despre această problemă. Decizia Iranului face parte dintr-un acord mai larg, care include dezghețarea de către SUA a 6 miliarde de dolari care aparțin Iranului.

Guvernul SUA a spus că toți cei cinci americani erau deținuți pe nedrept. Ei sunt transportați cu un avion guvernamental al Qatarului care a decolat de la Teheran către Doha luni după-amiază. La bord se află și două rude ale deținuților, alături de ambasadorul Qatarului la Teheran.

Eliberarea americanilor pune capăt unui coșmar care a durat ani întregi. Trei dintre cei despre care se crede că fac parte din acest acord – Emad Shargi, Morad Tahbaz și Siamak Namazi – au fost închiși mai mult de cinci ani. Namazi era reținut din 2015. Identitățile celorlalți doi americani nu sunt cunoscute.

Eliberarea lor reprezintă un progres diplomatic semnificativ, după ani de negocieri indirecte complicate între Washington și Teheran. Este cel mai recent acord important negociat de administrația Biden pentru a asigura eliberarea americanilor considerați reținuți pe nedrept în străinătate, după eliberarea unor cetățeni americani din Rusia și Venezuela.

Conform acordului dintre SUA și Iran, 6 miliarde de dolari care fuseseră înghețați în conturi restricționate în Coreea de Sud au fost transferați în conturi restricționate din bănci din Qatar. Oficialii iranieni și americani au fost înștiințați luni de Qatar că transferul a avut loc, potrivit unei surse care cunoaște detaliile acestei chestiuni.

Potrivit surselor CNN, fondurile provin din vânzări de petrol permise și au fost plasate în conturi înființate sub administrația Trump. Oficialii administrației Biden au subliniat că fondurile care au fost transferate în conturile din Qatar vor putea fi folosite de Iran doar pentru achiziții umanitare și că fiecare tranzacție va fi monitorizată de Departamentul Trezoreriei SUA.

Acordul, care a stârnit deja critici din partea republicanilor, implică și eliberarea a cinci iranieni aflați în custodia SUA.

Operațiunea de eliberare a înregistrat progrese concrete în urmă cu aproximativ șapte luni, după ani de negocieri indirecte. Primii pași publici tangibili din cadrul acordului au avut loc acum aproximativ cinci săptămâni, când patru dintre americani au fost transferați în arest la domiciliu. Al cincilea american era deja în arest la domiciliu.

SUA au trebuit să urmeze căi indirecte, bazându-se pe parteneri din Orientul Mijlociu și Europa, inclusiv Qatar, Oman, Regatul Unit și Elveția, care au servit ca interlocutori pentru cele două părți pe parcursul negocierilor.

Qatarul a fost cel care a servit drept mijlocitor-cheie pentru acordul final, deoarece negociatorii iranieni și americani stăteau la hoteluri diferite din Doha, în timp ce diplomații din Qatar făceau dus-întors transmițând mesaje și clarificând detalii.

Namazi este dublu cetățean iraniano-american. Tatăl său, Baquer Namazi, a fost eliberat pentru a primi tratament medical în octombrie 2022, după mai bine de șase ani de detenție în Iran.

Shargi, un om de afaceri, și Tahbaz, un ecologist, au fost arestați pentru prima dată în 2018. Și ei au dublă cetățenie.

În martie, într-un interviu fără precedent din închisoarea Evin, Namazi i-a cerut lui Biden să pună „libertatea americanilor nevinovați mai presus de politică” și să intensifice eforturile pentru a-i asigura eliberarea.

Familia lui Namazi, precum și familiile Shargi și Tahbaz, făcuseră apeluri urgente ca administrația Biden să-și intensifice eforturile de a-i aduce acasă pe cei dragi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...