Activistul pentru drepturile omului Kwon Pyong a fugit din China pe skijet. Acesta a fost arestat în Coreea de Sud

Data publicării:
un skijet inspectat de coreeni
O fotografie nedatată pusă la dispoziție de Garda de Coastă din Coreea de Sud arată doi membri ai Gărzii de Coastă inspectând un skijet în Incheon. Bărbatul care a traversat marea din China în Coreea de Sud cu un skijet, într-o călătorie de peste 300 de kilometri, este un activist pentru drepturile omului care solicită azil, a declarat reprezentantul său pentru AFP. Sursa foto: Profimedia Images

Un bărbat despre care se crede că este activistul chinez pentru drepturile omului Kwon Pyong a fost arestat în Coreea de Sud, după încercarea de a fugi din China cu un skijet. Bărbatul ar fi avut probleme cu skijet-ul în timp ce se apropia de orașul Incheon, transmite BBC.

Paza de coastă din Coreea de Sud a spus că bărbatul a călătorit aproximativ 300 km pe Marea Galbenă folosind doar un binoclu și o busolă, dar apoi s-a împotmolit.

Rapoartele locale l-au numit pe Kwon Pyong ca fiind bărbatul de pe ski jet, un critic al președintelui Xi Jinping, dar identitatea lui nu a fost verificată. Ambasada Chinei din Seul a refuzat să comenteze.

Este tot mai greu pentru disidenți să părăsească China

În ultimii ani, Beijingul și-a sporit interdicțiile de ieșire în aeroporturi și alte puncte de trecere legale a frontierei, pentru a bloca activiștii să părăsească teritoriul chinez.

Multe țări pro-Beijing din sud-estul Asiei nu vor mai găzdui solicitanți de azil, adăugându-se la numeroasele dificultăți cu care se confruntă disidenții care speră să fugă.

Luna trecută, renumitul avocat chinez pentru drepturile omului Lu Siwei a fost capturat în Laos și s-a întors în China, înainte de a se putea alătura soției și copiilor săi în Statele Unite.

Dar skijet-ul pe apele agitate ale mării până în Coreea de Sud este poate una dintre cele mai extreme încercări de evadare văzute în vremurile moderne.

Paza de coastă din Coreea de Sud a declarat că bărbatul, purtând o vestă de salvare și o cască, a avut cinci butoaie de combustibil remorcate.

„A reumplut benzina în timpul călătoriei și a aruncat butoaiele goale în mare”, a explicat paza de coastă, adăugând că bărbatul a avut probleme în apropierea unui terminal de croazieră din portul de vest Incheon și a cerut ajutor.

Kwon Pyong a fost închis în China pentru că l-a criticat public pe președintele Xi

Paza de coastă nu i-a dezvăluit identitatea, dar a spus că a fost reținut miercurea trecută pentru că a încercat „să intre ilegal” în oraș. Nu există nici o bănuială că ar putea fi spion. Activistul din Coreea de Sud, Lee Dae-seon, de la organizația non-profit Dialogue China, a declarat marți agenției de presă AFP că domnul Kwon, în vârstă de 35 de ani, a evadat.

Este foarte probabil ca acesta să fi întâmpinat probleme în încercarea de a părăsi țara pe rute obișnuite de călătorie, pentru a solicita azil și probabil chiar era supus unei interdicții de ieșire, care îl împiedica să părăsească China în mod legal.

Lee a spus: „În timp ce mijloacele domnului Kwon de a intra în Coreea de Sud, încălcând legea, erau greșite, supravegherea autorităților chineze și persecuția politică a lui Kwon din 2016 se află în spatele trecerii sale în Coreea de Sud, riscându-și viața”.

El a adăugat că activistul Kwon Pyong se gândește acum dacă să solicite statutul de refugiat în Coreea de Sud, care acceptă doar câteva cereri în fiecare an, sau să ceară azil într-o țară terță.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri