Africa de Sud deschide primul caz de genocid împotriva Israelului la CIJ. Diplomația israeliană respinge „cu dezgust” acuzațiile

Data actualizării: Data publicării:
doua fetite care stau in fata unor ruine in gaza
Mii de copii au fost uciși în Fâșia Gaza de la izbucnirea conflictului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, pe 7 octombrie. FOTO: Shutterstock

Africa de Sud acuză Israelul în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de comiterea unor „acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza”, a anunţat vineri jurisdicţia, principalul organism judiciar al Naţiunilor Unite, relatează AFP, potrivit Agerpres. Ministerul israelian de Externe acuză la rândul său Africa de Sud că prin măsura „fără temei” pe care a aplicat-o colaborează cu Hamas.

În reclamaţia sa, Africa de Sud afirmă că „actele şi omisiunile Israelului relevă un caracter de genocid deoarece sunt însoţite de intenţia specifică necesară (...) de a-i distruge pe palestinienii din Gaza ca parte a unui grupului naţional, rasial şi etnic mai larg al palestinienilor”, potrivit unui comunicat al CIJ, cu sediul la Haga

Potrivit Africii de Sud, „prin conduita sa - prin organele şi agenţii săi şi prin alte persoane şi entităţi care acţionează la instrucţiunile sale sau sub conducerea sa, controlul sau influenţa sa - faţă de palestinienii din Gaza, Israelul nu respectă obligaţiile care îi revin în baza Convenţiei împotriva genocidului”, a precizat CIJ.

Israelul respinge acuzațiile

Ministerul israelian al Afacerilor Externe respinge „cu dezgust” acuzaţiile de „acte de genocid” și afirmă că Africa de Sud colaborează cu teroriștii Hamas. 

„Israelul respinge cu dezgust defăimarea (...) propagată de Africa de Sud şi cererea acesteia la Curtea Internaţională de Justiţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Lior Haiat pe X.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Afirmaţiile Africii de Sud sunt lipsite de temei factual şi juridic şi constituie o exploatare dispreţuitoare a Curţii”, mai afirmă purtătorul de cuvânt israelian.

„Africa de Sud cooperează cu o organizaţie teroristă care cere distrugerea statului Israel”, a adăugat ministerul, care a cerut „CIJ şi comunităţii internaţionale să respingă complet acuzaţiile nefondate ale Africii de Sud”.

Cazul a fost depus vineri, a 84-a zi de război, declanşat de un atac fără precedent lansat la 7 octombrie din Gaza de către Hamas pe teritoriului israelian, atac care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane în Israel, în majoritate civili, potrivit celor mai recente date oficiale israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost, de asemenea, răpite în acea zi, dintre care 129 sunt încă reţinute în Gaza, potrivit armatei israeliene.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri