Galerie Foto Alertă de tsunami în Indonezia după erupția vulcanului Ruang. Imagini cu norul de cenușă de un kilometru și fulgere deasupra craterului

Data publicării:
vulcanul ruang
Vulcanul Ruang din Indonezia a erupt. FOTO: Profimedia Images

Este alertă de tsunami în Indonezia, după ce erupția vulcanului Ruang s-a intensificat. Imagini spectaculoase au surprins fulgerele violet care se văd pe cer  deasupra vulcanului în erupție. Alerta a fost ridicată la cel mai înalt nivel, iar autoritățile au evacuat 11.000 de localnici, inclusiv de pe o insulă învecinată. Erupția a închis un aeroport internațional aflat la peste o sută de kilometri distanță. Deasupra craterului s-a ridicat un nor de cenușă înalt de un kilometru.  

Indonezia a închis un aeroport regional şi a evacuat sute de persoane din vecinătatea vulcanului Ruang după ce acesta a expulzat lavă, roci şi cenuşă timp de mai multe zile, au precizat joi oficialii locali, care au declarat cel mai înalt nivel de alertă, informează Reuters.

În timpul erupţiei spectaculoase de miercuri, vulcanul Ruang, situat pe o insulă îndepărtată din provincia Sulawesi de Nord, a expulzat în atmosferă o coloană de lavă, roci incandescente şi cenuşă până la altitudinea de trei kilometri. Fulgere violet au iluminat cerul de deasupra vulcanului aflat în erupţie, potrivit înregistrărilor video publicate pe reţelele de socializare.

Vulcanul Ruang din Indonezia a erupt. FOTO: Profimedia Images
Vulcanul Ruang din Indonezia a erupt. FOTO: Profimedia Images

''Fugiți, oameni buni'', a spus un martor care a filmat erupţia. ''Fugiți pentru că cenuşa se apropie'', a adăugat el. Peste 800 de persoane au fost evacuate, iar autorităţile au extins zona de evacuare după ce Agenţia de vulcanologie a ridicat nivelul de alertă. ''Posibilitatea unei alte erupţii e încă ridicată, trebuie să rămânem vigilenţi'', le-a spus joi reporterilor Heruningtyas Desi Purnamasari, un oficial al Agenţiei, dând vina pe o escaladare rapidă a activităţii vulcanice.

Potrivit unor informări primite de Agenţie, rocile şi cenuşa au avariat locuinţe şi au forţat evacuarea unui spital din apropiere, a precizat oficialul indonezian.

Autorităţile din domeniul transporturilor au închis aeroportul din capitala provinciei, Manado, ca măsură de protecţie împotriva căderilor de cenuşă generate de vulcan.
Compania aeriană low-cost Air Asia a anulat zborurile de pe nouă aeroporturi din Malaezia de Est şi Brunei după ce autorităţile au avertizat în legătură cu o ameninţare la adresa siguranţei pasagerilor.

Oficialii au delimitat un perimetru de şase kilometri în jurul vulcanului şi evacuează şi alţi rezidenţi, printre care şi unii care locuiesc pe insula învecinată Tagulandang, a spus Abdul Muhari, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor.

Circa 1.500 de persone aflate în zonele cu risc sporit trebuiau evacuate imediat, a adăugat el, iar alte aproape 12.000 de persoane ar putea fi la rândul lor afectate.

Oficialii indonezieni au semnalizat, de asemenea, riscul de producere a unui tsunami dacă părţi ale versantului se prăbuşesc în ocean. Circa 400 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui tsunami cauzat de o erupţie anterioară a vulcanului Ruang, în 1871. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri