Americana Fiona Scott Morton refuză să preia postul contestat de economist-şef la Comisia Europeană

Data publicării:
FSM
Fiona Scott Morton, fusese economist-şef la Departamentul de Justiţie al SUA în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama. FOTO: Facebook Fiona Scott

După câteva zile de controverse, Comisia Europeană nu va mai numi un cetăţean american în postul de economist-şef al Direcţiei Generale pentru Concurenţă. Într-un mesaj postat pe Twitter miercuri dimineaţă, comisarul pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a anunţat că Fiona Scott Morton a decis "să nu accepte postul".

Candidatura economistei americane pentru preluarea acestui post important în relaţiile comerciale dintre UE şi SUA se lovise de reticenţa europarlamentarilor, dar şi a oficialilor francezi, care au dezbătut public chestiunea vreme de câteva zile.

Însuşi preşedintele Emmanuel Macron a spus că numirea ei ar fi «îndoielnică», notează news.ro.

Comisarul Margrethe Vestager nu a precizat de ce Fiona Scott Morton a decis să nu preia postul de economist-şef la Comisia Europeană.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Doamna profesor Fiona Scott Morton m-a informat cu privire la decizia ei de a nu prelua postul de economist-şef al Concurenţei", a scris Vestager pe contul său de Twitter, împărtăşind mesajul primit de la aceasta.

"Sunt onorată că am fost alesă. (...) Cu toate acestea, având în vedere controversa politică apărută din cauza selecţiei unui non-european care să ocupe postul (...), am decis că cea mai bună cale de acţiune este să mă retrag şi să nu accept postul", a scris Fiona Scott Morton, care este cercetătoare şi profesor la Yale.

"Accept acest lucru cu regret şi sper că va continua să-şi folosească abilităţile extraordinare pentru a pune ferm în aplicare principiile concurenţei", a comentat comisarul Vestager.

Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au criticat-o pe Vestager pentru că a ales-o pe Fiona Scott Morton, în vârstă de 56 de ani, pentru postul de la Comisia Europeană, în condiţiile în care acesta fusese economist-şef la Departamentul de Justiţie al SUA în timpul mandatului preşedintelui Barack Obama.

În postul pe care ar fi urmat să-l preia, Fiona Scott Morton trebuia să sfătuiască Comisia Europeană cu privire la investigaţiile sale, inclusiv în ceea ce priveşte marile companii americane de tehnologie şi la aplicarea unei serii de reguli de referinţă pentru a-i frâna pe giganţii tehnologiei.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...