Amplă campanie împotriva incestului, în Franța. Un copil francez e agresat sexual în familie la fiecare 3 minute

Data publicării:
femeie ține o pancartă cu mesaj anti-incest în Franța
160.000 de copii cad anual victime ale incestului în Franța. Foto: Profimedia Images

Guvernul francez a declanșat marți o amplă campanie împotriva incestului și a agresiunilor sexuale îndreptate împotriva copiilor - un fenomen considerat până acum „tabu” în această țară. Anual, cel puțin 160.000 de copii francezi devin victime ale incestului, informează Euronews.

De asemenea, la posturile TV franceze urmează vor fi difuzate un documentar și filme referitoare la acest subiect.

Campania, prima de acest fel declanșată în Franța, va „arăta datele statistice - un copil e agresat sexual la fiecare trei minute în Franța - și va dezvălui traumele: aceste acțiuni distrug copiii”, după cum a declarat secretarul de stat pentru Protecția Copilului din Franța, Charlotte Caubel.

„Este pentru prima oară când un guvern folosește cuvântul «incest» în cadrul unei campanii, prima oară când discută despre violența sexuală în familie”, a spus Caubel.

Postul M6 va difuza, pe 24 septembrie, un documentar realizat de actrița Emmanuelle Béart, ea însăși o victimă a incestului.

Actriţa franceză Emmanuelle Béart a dezvăluit recent că a fost victimă a incestului de când avea 10 ani şi până la vârsta de 14 ani.

„Agresorul ei nu a fost Guy Béart”, tatăl actriţei şi cântăreţ care a murit în 2015, a subliniat Anastasia Mikova, coregizoarea documentarului care va fi difuzat la M6.

Emmanuelle Béart „nu doreşte” să dezvăluie identitatea agresorului său, pentru că nu aceasta este „abordarea” filmului, a continuat coregizoarea şi prietena actriţei, În documentarul intitulat „Un silence si bruyant”, cele două femei prezintă mărturiile altor patru victime ale incestului, iar Emmanuelle Béart îşi face cunoscută propria poveste.

În condițiile în care statisticile prezintă o cifră „șocant” de mare de abuzuri sexuale în familiile din Franța, guvernul de la Paris a fost supus unor mari presiuni pentru înăsprirea pedepselor celor care se fac vinovați de astfel de fapte. Cu 20 de ani în urmă, guvernul francez a mai declanșat, în 2002, o campanie dedicată împotriva pedofiliei dar, cu acea ocazie, nu a fost niciodată menționat cuvântul „incest”.

Un scandal de incest a zguduit Franța la începutul acestui an. De atunci, foarte mulți adulți folosesc pe rețelele sociale hashtagul #MeTooInceste ca să povestească despre cum au fost abuzați sexual în copilărie de membri ai familiei. Totul a fost provocat de apariția unei cărți mai aparte: autoarea Camille Kouchner își acuză tatăl vitreg că i-a molestat fratele timp de mai mulți ani. Faptul că bărbatul este un intelectual cunoscut a încins și mai mult dezbaterea.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri