Analiză BBC. Occidentul e prea optimist privind desfășurarea războiului din Ucraina

Data publicării:
Bombardamentele rusești au lăsat în urmă doar ruine în localitatea Borodianka, în apropiere de Kiev.
Bombardamentele rusești au lăsat în urmă doar ruine în localitatea Borodianka, în apropiere de Kiev. Foto: Profimedia Images

Desfășurarea războiului din Ucraina a luat prin surprindere întreaga lume, inclusiv conducerea de la Moscova. Dar e prea devreme pentru optimism, arată o analiză BBC.

Unii comentatori din Occident par să creadă că războiul este aproape câștigat de Ucraina. Un istoric militar american a spus chiar că nu știe niciun precedent în care o putere majoră precum Rusia invadează o țară și eșuează atât de vizibil.

Totuși, în Ucraina, oamenii nu sunt atât de încrezători. Ei cred că se află într-un război de durată, care se va încheia fie cu o înfrângere clară a Rusiei, fie atunci când președintele rus Vladimir Putin va simți că a câștigat suficient teritoriu ucrainean pentru a putea revendica victoria.

Tocmai pentru că cred că se află într-un război lung și dificil, politicienii ucraineni, începând cu președintele Volodimir Zelenski, sunt furioși pe ceea ce ei consideră a fi lentoarea cu care țările NATO le livrează echipament militar.

„După părerea mea, în Occident există o politică de standarde duble și de lașitate. Este lașitate să să nu iei nicio poziţie. Iar laşitatea duce la tragedii”, a spus guvernatorul din Liov, Maksim Kozitski, un apropiat al lui Zelenski.

Există un sentiment persistent în Ucraina că NATO nu acționează suficient de mult și de repede. Ucrainenii cred că Occidentul este îngrijorat că, dacă va furniza prea multe arme de înaltă calitate, Putin va folosi acest lucru ca pretext pentru a ataca teritoriul NATO și că ar putea izbucni un război mult mai larg.

Oficialii occidentali din Liov spun că acest lucru nu este adevărat și sunt nedumeriți de astfel de afirmații.

Însarcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, Kristina Kvien, aflată în prezent în Polonia, spune că SUA și aliații săi pompează arme în Ucraina cât de repede pot. Dar adaugă că guvernul de la Kiev va dori întotdeauna livrări de arme mai multe și mai rapide.

Tancurile încep să sosească acum din Cehia, deși o lecție a acestui război a fost că tancurile sunt foarte de vulnerabile la drone și lansatoare de rachete portabile. SUA iau în considerare furnizarea de arme anti-navă pentru a contracara bombardarea orașelor și orașelor de-a lungul coastei de la Odesa spre est.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, cere arme grele pentru a contracara forțele ruse care trec de pe frontul de la Kiev spre Donbas, în est. Această nouă etapă a luptei va fi mult mai provocatoare pentru ucraineni, ale căror linii de aprovizionare vor fi mai lungi decât în jurul capitalei.

Politicienii de rang înalt sunt îngrijorați că Ucraina va pierde mai mult teritoriu în fața Rusiei. Și, ca și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ei cred că acest război ar putea dura mult timp.

Între timp, lumea va vedea din ce în ce mai multe distrugeri îngrozitoare pe care trupele ruse le-au făcut în orașele și satele din jurul Kievului. Se așteaptă ca multe alte cazuri de tortură și crime să iasă la iveală în zilele următoare, după ce lumea a văzut atrocitățile din Bucha, Irpin și Borodianka.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
ADN-ul lui Alain Delon, solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...