Anchetă în Marsilia după moartea unui tânăr împușcat cu un glonț de cauciuc în timpul protestelor violente

Data actualizării: Data publicării:
proteste violente in franta
Franța a fost zguduită de proteste violente soldate cu lupte de stradă, distrugeri și mii de arestări: Foto: Profimedia

Procurorii francezi au deschis o anchetă cu privire la moartea unui tânăr de 27 de ani care a fost împușcat cu un glonț de cauciuc în timpul protestelor violente de sâmbătă, a anunţat procuratura din Marsilia.

Bărbatul a murit sâmbătă seara în timpul violențelor din Marsilia, care au dus la revolte și jafuri, scrie The Guardian. Procurorii au transmis că nu s-a putut stabili unde era victima în momentul în care a fost împușcată și nici dacă lua parte la aceste proteste.

Procurorii au declarat marți că moartea ar fi fost cauzată de un șoc violent după ce bărbatul a fost împușcat în piept cu un glonț de cauciuc tras cu o armă de tipul celor folosite de poliție în timpul protestelor violente, dar nu au precizat cine a tras sau cui aparține pistolul. Impactul a dus la stop cardiac și moarte subită, au spus anchetatorii din Marsilia.

Armele respective sunt concepute ca fiind neletale, dar utilizarea lor de către poliție este contestată, deoarece gloanțele trase duc la răni la cap, traume și pierderea vederii.

Marsilia a fost unul dintre punctele de foc ale revoltelor care au cuprins Franța, iar poliția a răspuns la violențe cu gaze lacrimogene și s-a bătut noaptea cu tinerii violenți în centrul orașului.

Preşedintele Emmanuel Macron le-a spus celor aproximativ 250 de primari pe care i-a primit marţi, la Palatul Élysée, că „nu ne putem face că nu s-a întâmplat nimic” şi a îndemnat la o întoarcere la o „ordine durabilă” în zone afectate de violenţe, provocate de uciderea lui Nahel, de 17 de ani, de către un poliţist, la Nanterre, într-un control rutier, în urmă cu o săptămână, relatează Le Figaro.

 Macron a anunţat în faţa acestor primari de localităţi în care s-au distruis clădiri, mobilier urban şi mijloace de transport în timpul revoltei urbane, o „lege de urgenţă” în vederea unei accelerări a reconstrucţiei şi ajutoare financiare. În privinţa sancţiunilor penale, Macron şi-a exprimat regretul faţă de „dificultatea de a avea răspunsuri eficiente şi rapide încă de la primele infracţiuni şi chiar dincolo”.
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri