Antony Blinken a discutat cu aliații europeni despre posibila refacere a acordului nuclear cu Iranul, desființat de Donald Trump

Data publicării:
Antony Blinken vorbește de la pupitrul Departamentului de Stat
Secretarul de stat american, Antony Blinken. Sursa foto: Profimedia Images

Antony Blinken, șeful diplomației americane, a purtat discuții cu omologii săi din Regatul Unit, Franța și Germania, cu privire la Iran și alte probleme de politică externă ale aliaților occidentali. Discuția, purtată în cadrul unei conferințe online, vine în contextul în care administrația Biden intenționează să găsească o soluție pentru refacerea acordului nuclear iranian, conform Agerpres.

„Tocmai am avut o conversaţie importantă şi de substanţă despre Iran ... pentru a face faţă împreună provocărilor de securitate nucleară şi regională”, a declarat pe Twitter ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, care a adăugat că în timpul discuţiilor au fost abordate şi alte subiecte.

Acest dialog la nivel înalt reprezintă cel mai recent demers al administraţiei Biden de a explora modalităţile de refacere a acordului nuclear cu Iranul, semnat în 2015 de administrația Obama. Donald Trump a decis în 2018 retragerea din acest acord menit să oprească Iranul să producă arma nucleară, în încercarea de a desființa moștenirea politică a predecesorului său.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a refuzat să comenteze despre conţinutul întâlnirii virtuale, dar a declarat că Washingtonul doreşte „să se asigure că lucrează în pas cu partenerii europeni” pe dosarul iranian.

Anterior, un oficial american a declarat că pe agenda întâlnirii dintre Blinken, Le Drian, Raab şi Maas se vor afla subiecte precum pandemia de coronavirus, Rusia, China, Myanmar şi criza climatică

Acordul nuclear a limitat activitatea de îmbogăţire a uraniului pentru a face mai dificilă dezvoltarea de arme nucleare de către regimul de la Teheran, ambiţie îndelung negată de Iran, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Abandonând acordul aprobat de Barack Obama, Donald Trump a reimpus şi ulterior a înăsprit regimul de sancţiuni la adresa Iranului.

Consiliul Naţional de Securitate are programată vineri o reuniune la care vor participa înalţi oficiali americani, dar la care nu va participa şi liderul de la Casa Albă.

„Reuniunea de astăzi face parte dintr-o revizuire continuă a politicilor. Nu este una în care se vor lua decizii”, a precizat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Preşedintele Joe Biden a declarat că după ce Iranul se va întoarce la respectarea strictă a prevederilor pactului nuclear din 2015, Washingtonul va proceda în mod similar şi va utiliza acest acord drept bază pentru un cadru mai larg de reglementare care ar putea restricţiona dezvoltarea sistemelor de rachete şi activităţile regionale ale Teheranului.

Din punctul său de vedere, regimul de la Teheran a insistat asupra relaxării mai întâi de către Washington a regimului de sancţiuni înainte ca Iranul să revină la respectarea prevederilor şi a exclus negocieri pe aspecte mai largi de securitate. Cu toate acestea, luni, ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a sugerat o modalitate de a soluţiona impasul apreciind că cele două părţi pot face paşi într-o direcţie comună în mod sincronizat.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...