Arma invizibilă și bătălia din spațiu: Care sunt cele 5 domenii militare cheie ce ar putea decide câștigătorul unui război SUA-China

Data publicării:
soldați-taiwan-exerciții-militare
Armata chineză ar putea fi în curând pregătită să pornească la război pentru cucerirea Taiwanului. Foto: Profimedia Images

După trei decenii de investiții masive, armata Chinei este acum aproape de a putea declanșa un război pentru cucerirea Taiwanului. Armata americană a răspuns acestei amenințări prin dezvoltarea de noi strategii de război și alianțe militare, scrie Financial Times. Care sunt cele cinci domenii militare cheie care ar putea decide rezultatul unui posibil război între cele două superputeri?

Puțini analiști sau oficiali cred că un conflict este iminent, dar orice înfruntare între China și SUA ar avea consecințe globale și ar provoca cea mai mare criză internațională de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace.

„Totul se rezumă la rachete”

Forțele militare chineze erau cândva ridiculizate; se spunea că sunt o armată cu „brațe scurte și picioare lente”. Acum, armata chineză (PLA) s-a transformat într-o forță de luptă de clasă mondială.

La inima procesului de modernizare stau investițiile pe care țara le-a făcut în dezvoltarea arsenalului de rachete pentru a prinde din urmă SUA. „Totul se rezumă la rachete”, spune Eric Heginbotham, expert în securitate de la MIT.

PLA are un arsenal mare de rachete balistice cu rază de acțiune scurtă, medie și lungă, care pot scufunda portavioanele americane și pun sub semnul întrebării capacitatea armatei Statelor Unite de a domina spațiul aerian și mările din regiune.

(PRC70Years)CHINA BEIJING NATIONAL DAY CELEBRATIONS (CN)
Racheta Dongfeng-26, poreclită „Expresul de Guam”, este una dintre armele cheie din arsenalul Chinei. Varianta anti-navă este cunoscută drept „ucigașa de portavioane”. Foto: Profimedia Images

În ambele războaie din Golful Persic, precum și în Kosovo, abilitatea Statelor Unite de a-și aduna forțele în apropierea teritoriului atacat, eliminând în același timp aproape complet riscul pierderii de vieți umane în rândul trupelor americane, a reprezentat un mare avantaj.

Această strategie, însă, ar fi ineficientă împotriva Chinei, cu arsenalul ei uriaș de rachete, potrivit lui Heim.

Spre exemplu, racheta Dongfeng-26, poreclită „Expresul de Guam” din cauza capacității sale de a lovi teritoriile americane din Pacific, inclusiv insula Guam, este una dintre armele cheie din arsenalul Chinei, alături de varianta sa anti-navă, cunoscută drept „ucigașa de portavioane”, și racheta Dongfeng-17, care poate atinge viteze hipersonice și este extrem de greu de interceptat de sistemele de apărare antiaeriană.

Insule mici și strâmtori înguste

Cu toate că Beijingul a limitat eficiența stilului tradițional de luptă al Americii, cu arsenalul ei de rachete de înaltă tehnologie, forțele americane încearcă să se folosească de una dintre cele mai vechi caracteristici ale războiului: geografia.

În afară de consolidarea sistemele de apărare cu rachete din Guam, SUA lucrează cu aliații lor pentru a-și împrăștia geografic forțele cât mai mult.

Astfel, trupele, avioanele și armele americane sunt mult mai greu de monitorizat și de distrus de forțele Chinei.

Infanteria marină încearcă de asemenea să dezvolte o strategie prin care își va muta unități mici de trupe pe insule izolate și în jungle de coastă din regiune.

De acolo, trupele pot susține alte servicii folosind sisteme de recunoaștere și de comunicații care emit mai puține semnale electronice, ceea ce le face mai greu de detectat.

CHINA-QINGDAO-PLA NAVY-70TH ANNIVERSARY-PARADE (CN)
China a lansat în 2023 primul său submarin nuclear de atac care folosește o tehnologie ce îi permite să fie mai silențios și să atingă viteze mai mari. Foto: Profimedia Images

Arma invizibilă

Cea mai puternică armă din dotarea armatei americane pe care SUA o poate folosi în apropierea Taiwanului este reprezentată de forțele submarine.

Fiind greu de detectat și în mare parte imune în fața rachetelor anti-navă, submarinele nucleare americane ar putea să se apropie destul de mult de navele și avioanele chineze din Strâmtoarea Taiwan pentru a le ataca.

Avantajul Washingtonului, însă, se subțiază. Marea diferență de tehnologie dintre China și SUA în războiul subacvatic „a intrat la apă”.

China a lansat în ianuarie 2023 primul său submarin nuclear de atac care folosește o tehnologie ce îi permite să atingă viteze mai mari cu mai puțin zgomot. Beijingul și-a mărit numărul de submarine pe care îl are în dotare.

Bătălia pentru spațiu

Sateliții și alte aparate spațiale sunt componente critice ale războiului modern. Ele îndeplinesc multe funcții în cadrul armatei, de la supraveghere la ghidarea armelor și la detectarea atacurilor.

PLA și-a extins mult în ultimii ani numărul de sateliți pe care îi are la dispoziție pentru comunicații și desfășurarea de operațiuni de intelligence, supraveghere și recunoaștere, în ultimii ani.

China se extinde atât de repede la acest capitol încât SUA nu mai deține „monopolul” în spațiu, potrivit generalului Gregory Gagnon din Forțele Spațiale ale Statelor Unite.

China Chang'e-6 Lunar Mission Launch
China dezvoltă sisteme de război electronic și arme cu energie direcționată care ar putea fi folosite pentru a îi împiedica pe americani să acceseze spațiul cosmic. Foto: Profimedia Images

SUA sunt îngrijorate și de capacitatea Chinei de a distruge sateliții americani.

CIA a avertizat că Beijingul construiește arme cibernetice sofisticate cu ajutorul cărora să poată prelua controlul asupra sateliților inamici pe timp de război.

În plus, China dezvoltă și sisteme de război electronic și arme cu energie direcționată, precum laserele, care ar putea fi folosite pentru a îi împiedica pe americani să acceseze spațiul cosmic.

Cea mai mare îngrijorare

O întrebare tulburătoare despre un eventual conflict între SUA și China pentru Taiwan ar fi despre rolul pe care l-ar juca armele nucleare.

China a avut de mulți ani un arsenal destul de mic pe care l-a descris drept o forță nucleară „subțire și eficientă”, pe care, între timp, a extins-o fără să ofere nicio explicație.

În 2019, americanii estimau că Beijingul ar avea un arsenal nuclear de puțin peste 200 de rachete, urmând să îl dubleze în următorul deceniu. Acum, însă, Pentagonul a transmis că China a ajuns să aibă 500 de focoase nucleare și că până în 2035 va avea 1.500 - la fel de multe câte are oficial și SUA pentru a se conforma tratatului de non-proliferare pe care l-a semnat cu Rusia.

Taiwan Han Kuang Military Exercise - 28 Jul 2023
Taiwanul a fost numit în trecut „portavionul de nescufundat” de generalul american Douglas MacArthur. Acum, pare din ce în ce mai vulnerabil în fața amenințării armatei chineze. Foto: Profimedia Images

China și-a dezvoltat, la rândul ei, o triadă nucleară, ceea ce îi permite să lanseze focoase nucleare de la sol, din aer și din apă. Submarinele sale pot acum să lovească părți din teritoriile continentale ale Statelor Unite fără să fie nevoite să se aventureze dincolo de apele din largul coastei chineze.

Extinderea arsenalului nuclear al Chinei ridică două întrebări esențiale: Ar putea SUA să își folosească în continuare rachetele nucleare pentru a descuraja China să atace Taiwanul? Sau este mai probabil ca Beijingul să profite de arsenalul său nuclear pentru a descuraja Washingtonul să intervină în apărarea națiunii insulare?

Unii experți în apărare sunt îngrijorați că faptul că America nu se mai bucură de un avantaj militar convențional asupra Chinei o să influențeze decizia Statelor Unite de a folosi sau nu armele nucleare.

„Dacă nu poți răspunde fiecărei nave chineze cu o navă proprie, poți să scufunzi 10 nave cu o singură armă nucleară”, a spus Taylor Fravel, expert în armata chineză de la MIT.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei, „devastat și distrus” de aventura soției lui: „Știa că îl înșela în timp...
Pro FM
Rita Ora dezvăluie secretul mariajului cu regizorul Taika Waititi. Ce îi ține împreună, deși amândoi au un...
Film Now
Vin Diesel l-a surprins pe un puști de patru ani, care a luptat cu leucemia: „Bun venit în familia noastră!”...
Adevarul
Ion Ţiriac a pus ochii pe un castel cu o istorie aparte. Cine este îngropat în curte și cât l-ar costa pe...
Newsweek
România și Lituania, centre de arme și muniție ale UE împotriva Rusiei. Ajung pe frontul din Ucraina
Digi FM
Cel mai bătrân român a împlinit 111 ani. Ce aliment neobișnuit mănâncă bărbatul care a doborât mai multe...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Filmul care învinge pelicula „Furiosa”, bine primită de critici, dar nu și de public, într-un alt weekend cu...
UTV
Erika Isac si Rares au fost amenintati cu moartea inaintea unui concert la Medgidia. Evenimentul a fost anulat