Armata rusă a renunțat la tactica desfășurării trupelor din Ucraina în batalioane de asalt, o doctrină militară impusă de Serghei Șoigu

Data actualizării: Data publicării:
Serghei Șoigu vorbește la telefon
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Foto: Profimedia Images

Armata rusă a renunțat, în ultimele 3 luni, să-și mai desfășoare trupele în așa-numitele unități tactice la nivel de batalion („Battalion Tactical Group”, prescurtat, BTG-uri). Conceptul de BTG a reprezentat, în ultimii 10 ani, un element esențial din doctrina armatei ruse, se arată într-o analiză publicată marți de ministerul britanic al Apărării. Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, care se află în această funcție de exact 10 ani, este cel care a aprobat acest concept.

Conform doctrinei militare ruse, aceste batalioane aveau la dispoziție o gamă variată de subunități de sprijin: blindate, cercetare sau artilerie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Slăbiciunile BTG-urilor rusești au ieșit însă la iveală în cadrul luptelor extrem de intense din cele 9 luni de război desfășurat la scară mare din Ucraina. Aceste unități au dus în special lipsă de trupe de infanterie.

În același timp, distribuția descentralizată a pieselor de artilerie a împiedicat armata rusă să-și folosească la maximum avantajul său numeric în privința gurilor de foc. De asemenea, doar unui număr mic de comandanți de batalion li s-a permis să își flexibilizeze resursele la avute la dispoziție, se arată în analiza publicată pe Twitter de ministerul britanic al Apărării.

În doctrina militară a armatei ruse, un „grup tactic la nivel de batalion” (BTG) reprezintă o unitate de luptă alcătuită din 5-800 de militari și care în compunere subunităţi de blindate, artilerie, antiaerienă, cercetare.

BTG-urile au fost create în cadrul brigăzilor clasice de tancuri sau infanterie mecanizată ale armatei ruse și au reprezentat, în esență, forţa de reacţie rapidă a Moscovei.

La începutul războiului din Ucraina, Rusia dispunea de 168 de astfel de unități tactice la nivel de batalion. Forțele armate ucrainene susțin că au ucis până acum peste 87.000 de ruși - ceea ce ar echivala, practic, cu numărul total de militari din componența BTG-urilor pe care Rusia le avea înainte de invazie.

Într-un raport public al armatei americane, fiecare BTG rusesc dispune de 50 de blindate - 10 tancuri şi 40 de maşini de luptă ale infanteriei. Raportul evidențiază, în același timp, „slăbiciunile” unei astfel de unități, care s-au văzut, de altfel, în cadrul confruntărior din Ucraina.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...