AstraZeneca a anunțat că, începând cu anul viitor, intenționează să obțină profit din vânzarea vaccinului anti-COVID

Data actualizării: Data publicării:
AstraZeneca
Foto: Profimedia Images

Reprezentanții AstraZeneca au anunțat că, începând de anul viitor, intenționează să înceapă să obțină un profit “modest” din vaccinul său împotriva COVID-19, după ce până acum a fost vândut la prețul de cost. Vaccinul va fi vândut în continuare la preț redus țărilor sărace, a declarat directorul executiv al AstraZeneca, Pascal Soriot.

Gigantul farmaceutic a semnat o serie de acorduri pentru anul viitor care presupun livrarea de vaccinuri din care ar urma să obțină profit. Reprezentanții companiei anunțaseră anterior că vor scoate profit din vaccin abia atunci când Covid-19 nu va mai fi o pandemie. „Am decis să-l oferim fără profit, deoarece prioritatea noastră principală era protejarea sănătății globale,” a declarat Pascal Soriot.

Soriot a spus pentru BBC că „nu regretă deloc” faptul că nu a făcut profit când concurenții înregistrau venituri mari, în ciuda faptului că a trebuit să facă față criticilor politice din diferite țări.

El a spus că vaccinul, care a fost dezvoltat cu Universitatea din Oxford, a salvat un milion de vieți în întreaga lume. „Nu regret absolut”, a spus Soriot. „Suntem mândri de impactul pe care l-am avut – am salvat milioane de oameni. Echipa [AstraZeneca] continuă să facă o treabă excelentă”.

Contractele care au fost semnate sunt pentru anul viitor, a menționat Soriot, adăugând: „Virusul devine endemic, ceea ce înseamnă că trebuie să învățăm să trăim cu el. Am început acest lucru pentru a ajuta, dar am spus că vom face tranziția (la obținerea unui profit). Nu este un lucru pe care îl vedem ca pe un profit uriaș”.

Vor exista prețuri diferite pentru țări, pentru a se asigura astfel că vaccinul este accesibil, a precizat Soriot.

Până la sfârșitul anului, AstraZeneca estimează că vor fi donate în total 250 de milioane de doze din vaccinul său, prin programul COVAX, destinat țărilor în curs de dezvoltare.

Alți producători de vaccinuri, printre care Pfizer și Moderna, au obținut profituri de pe urma vaccinurilor lor, scrie BBC.

O marjă normală de profit în industria farmaceutică este de până la 20%, iar AstraZeneca, care percepe un cost de 5 dolari pe injecție, nu va obține un profit atât de mare.

Până la sfârșitul lunii septembrie, AstraZeneca a furnizat 1,5 miliarde de doze de vaccin anti-COVID.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri