Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională trebuie să renunţe la o tradiţie veche de decenii

Data publicării:
statia spatiala internationala
Foto: Guliver/GettyImages

Astronauţii vor trebui să renunţe la o tradiţie veche de decenii, aceea de a face o oprire pentru a urina înainte de a se îmbarca pentru lansarea în spaţiu de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, pentru că noile costume ruseşti nu le mai permit acest obicei, informează MEDIAFAX, care citează The Guardian.

Actualele costume spaţiale ruseşti - Sokol-K -, de culoare albă, au o deschizătură în forma literei V, care permite efectuarea insolitului ritual. Însă costumele care le vor înlocui, de culoare portocalie, fabricate de compania aerospaţială Zvezda, au fermoarul plasat pe diagonală.

Un prototip al noilor costume, Sokol-M, a fost prezentat joi, la un eveniment care a avut loc lângă Moscova. 

În 1961, Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu, a trebuit să facă o oprire şi să urineze pe roata din spate a autobuzului care îl ducea pe rampa de lansare de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Gestul a devenit un ritual al tuturor astronauţilor care au plecat în spaţiu de pe acest cosmodrom, pentru a le purta noroc. Femeile nu sunt obligate să participe, dar pot aduce urina în sticluţe, pentru a stropi roata.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri