Atenționare MAE pentru românii care călătoresc în Spania: Au fost emise coduri roșu și portocaliu de caniculă

Data publicării:
canicula in spania
Valul de căldură care învăluie sudul Europei se va intensifica și mai mult marți, temperaturile urmând să ajungă până la 48 de grade Celsius. FOTO: Profimedia Images

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei - Comunitatea Autonomă Andaluzia şi Comunitatea Autonomă Extremadura că, de pe 10 până pe 12 iulie, Agenţia Meteorologică locală (AEMET) a emis coduri roşu şi portocaliu de caniculă.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169.

MAE recomandă consultarea paginilor web www.meteoalarm.org, sevilla.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Spania se confruntă din nou cu temperaturi extreme

Spania se confruntă din nou, începând de luni, cu temperaturi extreme care pot ajunge până la 44 de grade Celsius, la doar două săptămâni după un episod similar, a anunţat agenţia spaniolă de meteorologie (Aemet), potrivit AFP.

„Căldura va fi foarte intensă luni şi marţi în cea mai mare parte a peninsulei şi în arhipelagul Baleare. Se vor depăşi 38 sau 40 de grade Celsius în zone extinse ale ţării, ba chiar 42 sau 44 de grade Celsius în unele zone din Andaluzia şi din Aragon”, a declarat Ruben del Campo, purtător de cuvânt al Aemet, într-un mesaj transmis presei.

Potrivit citirilor Aemet, temperaturile au rămas extrem de ridicate în cursul nopţii de duminică spre luni. Temperatura era de 33,1 grade Celsius la miezul nopţii (22:00 GMT) în oraşul Osuna, din provincia Sevilla.

Ţară aflată în prima linie a încălzirii globale în Europa, Spania este obişnuită cu temperaturile caniculare, în special în sudul ţării, însă în ultimii ani s-a confruntat cu o multiplicare şi o intensificare a valurilor de căldură, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Un episod de căldură puternică a fost înregistrat în urmă cu două săptămâni, iar un altul la sfârşitul lunii aprilie, care a stabilit un record absolut de temperatură pentru o lună de aprilie în Spania continentală, cu temperaturi de 38,8 grade Celsius, un nivel demn de luna iulie.

Potrivit datelor oficiale, temperaturile record din vara trecută au cauzat direct moartea a peste 350 de persoane şi au contribuit la o creştere cu 20% a numărului de decese între mai şi august.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...