Avertismentul ONU: „Dezmembrarea UNRWA ar sacrifica o generație întreagă de copii”

Data publicării:
copii printre ruine in fasia gaza
FOTO: Profimedia Images

Dezmembrarea Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) cerută de Israel ar duce la sacrificarea „unei întregi generaţii de copii” şi „seamănă seminţele” conflictelor viitoare, a avertizat luni comisarul general al acesteia, Philippe Lazzarini, în faţa Adunării Generale a ONU, informează AFP, citată de Agerpres.

„Dezmembrarea UNRWA este nesăbuită. Procedând astfel, vom sacrifica o întreagă generaţie de copii, semănând seminţele urii, resentimentelor şi unui viitor conflict”, a declarat Philippe Lazzarini, considerând că este „naiv” să credem că dispariţia agenţiei ar putea avea loc fără a ameninţa pacea şi securitatea globale.

Pe măsură ce tensiunile au escaladat între Israel şi ONU, el a denunţat o „campanie deliberată şi concertată de subminare” a operaţiunilor UNRWA, cu scopul final de a „pune capăt” acestora.

„O parte a acestei campanii include inundarea donatorilor cu o dezinformare menită să alimenteze neîncrederea şi să întineze reputaţia agenţiei. Permiteţi-mi să vă spun ce este în joc dacă nu se ia nicio măsură semnificativă pentru a corecta (acest) curs catastrofal (...) Pe termen scurt, răspunsul umanitar în Gaza se va prăbuşi complet”, a avertizat Philippe Lazzarini.

UNRWA a devenit o ţintă a controverselor

UNRWA a devenit o ţintă a controverselor după ce Israelul i-a acuzat pe 12 din angajaţii săi, la sfârşitul lunii ianuarie, de implicare în atacul din 7 octombrie al grupării islamiste palestiniene Hamas.

ONU s-a separat imediat de angajaţii acuzaţi şi a declanşat o anchetă internă. În acelaşi timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a încredinţat unui grup independent misiunea de a evalua UNRWA şi „neutralitatea” acesteia.

Dar aproximativ 15 ţări şi-au suspendat finanţarea către agenţia deja subfinanţată în mod cronic. Aceste acuzaţii sunt „neconfirmate”, a asigurat Philippe Lazzarini, care a indicat deja că Israelul nu a împărtăşit încă dovezile acuzaţiilor sale împotriva celor 12 angajaţi în cauză.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri