Biden susține consolidarea armată a Japoniei și a prezentat un plan economic în zona Indo-Pacifică pentru a contracara influența Chinei

Data actualizării: Data publicării:
U.S. President Biden In Japan
În prima sa vizită în Asia de la preluarea mandatului de președinte, Joe Biden a venit în regiune în contextul în care îngrijorările privind agresiunea Chinei sunt tot mai mari și afectează și lanțurile de securitate și furnizare. Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden a anunțat luni că susține planul Japoniei de a-și consolida capacitatea de apărare, în prima sa vizită în Asia de când și-a preluat mandatul. El s-a întâlnit cu premierul japonez Fumio Kishida și cei doi s-au angajat că vor lucra îndeaproape pentru a contracara influența tot mai mare a Chinei în Asia, transmite Reuters. În acest sens, liderul american a venit cu un plan economic prin care să includă mai multe țări în stabilirea de standarde comerciale.

În prima sa vizită în Asia de la preluarea mandatului de președinte, Biden a venit în regiune în contextul în care îngrijorările privind asertivitatea Chinei sunt tot mai mari și afectează și lanțurile de securitate și furnizare.

Președintele SUA a lăudat determinarea lui Kishida pentru întărirea capacității de apărare a Japoniei, arată un comunicat emis de Casa Albă în urma întâlnirii. Cei doi lideri s-au angajat să lucreze îndeaproape în privința „comportamentului tot mai coercitiv al Chinei care este împotriva legislației internaționale”, mai arată comunicatul.

În mod separat, postul public NHK spune că Biden a susținut Japonia în devenirea unui membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

Piatra de temelie a vizitei lui Biden, care include întâlniri cu liderii Japoniei, Indiei și Australiei, în grupul „Quad”, va fi lansarea Cadrului Economic Indo-Pacific, un plan în termeni mari care furnizează un pilon economic pentru interacțiunea SUA cu Asia.

„Alianța SUA-Japonia a fost de multă vreme piatra de temelie a păcii și prosperității din Indo-Pacific, iar SUA rămân pe deplin angajate apărării Japoniei”, a spus Biden la începutul discuțiile cu Kishida la Palatul Akasaka din centrul Tokyo.

Anterior, Biden s-a întâlnit cu împăratul Naruhito, cu care a avut o scurtă discuție la intrarea în palat înainte de a fi invitat înăuntru. Casa Albă a transmis că Biden a transmis felicitări din partea poporului american, subliniind forța relației dintre SUA și Japonia.

„Arată că SUA își vor întări implicarea în regiunea Indo-Pacifică indiferent de circumstanțe”, a spus Kishida înaintea întâlnirii lor.

Îngrijorările sunt tot mai mari în Asia în privința Chinei, care devine din ce în ce mai categorică, în special având în vedere și relațiile apropiate pe care le are cu Rusia. Tensiunile au crescut în privința Taiwanului, insula pe care China o consideră o provincie renegată.

Și Coreea de Nord este pe agenda de discuții, Biden urmând să se întâlnească luni cu familiile japonezilor care au fost răpiți în urmă cu mai mulți ani pentru a antrena spioni în statul comunist.

Însă chestiunea centrală va fi lansarea Cadrului Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate, un program ce apropia mai mult statele prin standarde comune în arii precum rezistența lanțurilor de aprovizionare, energie verde, infrastructură și comerțul digital.

SUA nu au mai avut un pilon economic în relațiile sale Indo-Pacifice de când fostul președinte Donald Trump s-a retras dintr-un acord comercial multinațional Trans-Pacific, lăsând cale liberă Chinei să-și extindă influența.

Însă acest cadru economic este puțin probabil să includă și angajamente, iar statele asiatice și experții în comerț au reacționat moderat privind programul limitat de reticența lui Biden a risca locurile de muncă american oferind acces la o piață mai mare pe care regiunea și-l dorește.

Premierul Indiei, Narendra Modi urmează să participe la discuțiile Quad, iar noul premier australian, Anthony Albanese este de asemenea așteptat.

Biden a ajuns în Japonia spre sfârșitul zilei de duminică, din Coreea de Sud, și va pleca marți către Statele Unite.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...