Blinken a vorbit la telefon cu omologul chinez pentru a se plânge de balonul „de spionaj”: „Un act iresponsabil”

Data publicării:
Secretarul de stat american, Antony Blinken la un discurs
Secretarul de stat american, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a discutat la telefon, vineri, cu ministrul chinez de externe, Wang Yi, pentru a-l informa pe oficialul chinez că își amână vizita în China, ca urmare a incidentului legat de presupusul balon de spionaj care a încălcat spațiul aerian al SUA, în această săptămână. Înaltul oficial american a calificat incidentul drept un „act iresponsabil” al guvernului de la Beijing.

„Secretarul de stat a luat notă de regretele exprimate de China, dar a transmis că este un act iresponsabil şi o încălcare clară suveranităţii Statelor Unite care subminează obiectivul vizitei”, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat.

În această convorbire, secretarul de stat american i-a explicat lui Wang Yi că, din cauza acestui incident, „nu ar fi potrivit să se deplaseze la Beijing în acest moment”, dar a insistat asupra faptului că SUA doresc „să menţină deschise liniile de comunicare” cu China şi că ar putea efectua vizita odată ce „condiţiile o vor permite”.

Vineri, un oficial american anunţase amânarea vizitei lui Blinken în China, programată iniţial pentru duminică şi luni.

China şi-a exprimat „regretele” pentru această intruziune „involuntară” și a susținut că dispozitivul a fost purtat de vânt spre teritoriul SUA și că unicul său scop este meteorologic.

Pentagonul a anunțat, ulterior, că balonul care plutește de mai multe zile pe cerul SUA se îndreaptă spre estul țării și că acesta va mai pluti în derivă pentru câteva zile. El nu reprezintă un pericol pentru persoanele de la sol, au mai transmis oficialii  de la Pentagon.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri