Blinken critică din nou China pentru comportamentul agresiv din Asia, la o reuniune ASEAN

Data publicării:
Antony Blinken
Șeful diplomației americane, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a criticat din nou China pentru comportamentul agresiv din Marea Chinei de Sud și de Est și a insistat asupra menținerii stării de fapt în Strâmtoarea Taiwan. Blinken a cerut „să fie respectată” libertatea navigației în aceste mări, conform AFP, citat de Agerpres.

„Noi trebuie să facem să fie respectată libertatea navigaţiei în Marea Chinei de Sud şi de Est şi să menţinem pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a declarat şeful diplomaţiei americane.

El s-a exprimat în faţa miniştrilor de externe din ţările din Asia de Sud-Est, reuniţi, în această săptămână, la Jakarta pentru discuţii în cadrul Forumului de Securitate al ASEAN.

China revendică cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, dar şi alte ţări din Asia de Sud-Est, între care Filipine, Malaezia şi Vietnam, au propriile lor revendicări, în ciuda pretențiilor de hegemonie pe care le are conducerea de la Beijing.

Mai multe ţări membre ale ASEAN, între care Filipine, au pledat în favoarea libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud, după o serie de incidente cu nave de patrulare chinezești. Acestea au denunţat că propriile lor revendicări teritoriale nu sunt respectate de China.

Tensiunile între China şi SUA s-au accentuat în ultimii ani în privinţa apelor contestate şi a Taiwanului democratic, pe care conducerea de la Beijing îl consideră parte a teritoriului său, declarându-se dispusă să o preia cu forţa dacă va fi necesar.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri