Bloomberg: SUA vor să expulzeze migranți în Serbia și în alte state din Balcani

Data actualizării: Data publicării:
Bapska border crossing between Serbia and Croatia. 23rd September, 2015. Croatian police look on as a surge of refugees arrived at the border town of Bapska by the Serbian border. Credit: Rey T. Byhre/Alamy Live News
Mii de oameni din Asia de Sud, Orientul Mijlociu și Africa de Nord încercau să traverseze Balcanii în 2015, îndreptându-se spre UE. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Administrația președintelui Donald Trump face presiuni asupra Serbiei și a altor state din Balcani pentru a primi migranți deportați din SUA, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, citate de Bloomberg.

Solicitările adresate țărilor din regiune sunt în curs de desfășurare și fac parte dintr-o strategie mai amplă de a găsi guverne străine dispuse să primească migranți trimiși din SUA, inclusiv unii care au intrat inițial sub protecția din era Biden, potrivit persoanelor, care au solicitat anonimatul, deoarece discuțiile erau private.

Birourile regionale ale Departamentului de Stat al SUA au fost însărcinate cu prezentarea ideii, a declarat una dintre persoane. Nu este clar dacă au fost încheiate acorduri în urma discuțiilor.

Casa Albă a refuzat să comenteze. Departamentul de Stat nu a comentat la momentul publicării informațiilor. Ministerul de Externe al Serbiei nu a răspuns nici când a fost contactat miercuri.

SUA caută să expulzeze 500.000 de persoane din Cuba, Haiti, Nicaragua și Venezuela

În mai, Curtea Supremă a SUA a permis administrației Trump să retragă statutul legal temporar pentru o jumătate de milion de persoane din Cuba, Haiti, Nicaragua și Venezuela. Administrația a căutat posibile destinații pentru imigranții din aceste locuri care ar putea fi expulzați în consecință, a declarat una dintre persoane.

Wall Street Journal a relatat în aprilie că SUA au explorat posibilitatea de a trimite deportații în alte părți ale Balcanilor, inclusiv în Moldova și Kosovo, și în alte locuri din lume.

Dar Serbia, care nu a fost menționată anterior ca o potențială destinație pentru deportații americani, este importantă pentru familia Trump dintr-un alt motiv. Capitala sa, Belgrad, este locul unde se va construi un viitor Trump Tower, planificat de o firmă de investiții co-fondată de Jared Kushner, ginerele președintelui. Trump Organization a încheiat un acord pentru a-și licenția marca pentru acest proiect. Trump a predat controlul Organizației Trump lui Eric Trump și Donald Trump Jr, cei doi fii ai săi mai mari. Trump Jr. supraveghează, de asemenea, bunurile tatălui său într-un trust.

Președintele sârb Aleksandar Vucic, care a jucat un rol de echilibru între Est și Vest pe tot parcursul guvernării sale, este un fan înfocat al lui Trump. El a cultivat legături cu lumea MAGA atunci când Trump nu era la putere și a fost printre primii care l-au felicitat pe Trump pentru victoria sa, într-un apel preluat de Elon Musk.

Fiul cel mare al lui Trump a vizitat Serbia în mod repetat, iar trimisul său special, Richard Grenell, a primit cea mai înaltă distincție civilă din Serbia.

În ultima sa vizită de la sfârșitul lunii aprilie, Trump Jr. a luat cina cu Vucic, în timp ce se afla într-un turneu al capitalelor est-europene menit să identifice oportunități de afaceri în calitatea sa de vicepreședinte executiv al Organizației Trump.

În mai, Vucic a sperat la o întâlnire cu Trump în Florida, dar s-a îmbolnăvit în timpul călătoriei în SUA și a trebuit să o scurteze. Câteva zile mai târziu, el a participat la parada de Ziua Victoriei din 9 mai de la Moscova, în ciuda avertismentelor oficialilor Uniunii Europene.

Acordurile de acceptare a migranților deportați nu sunt fără precedent în regiune. Un acord similar a fost încheiat între Italia și Albania după ce prim-ministrul Giorgia Meloni a convins națiunea balcanică să găzduiască centre pentru migranți pentru persoanele interceptate în timp ce încercau să treacă pe mare din Africa în Europa. Italia plătește costul centrelor. Cu toate acestea, acordul s-a lovit de obstacole practice și de propriile bătălii în instanțele italiene.

Aceste ultime discuții cu țările balcanice au loc în contextul în care represiunea SUA împotriva imigrației a fost contestată în instanțe. Mai mult de 200 de migranți, majoritatea venezueleni, au fost deportați la închisoare în El Salvador.

În acest proces, administrația Trump a invocat o lege utilizată anterior doar pe timp de război, care permite președintelui să ocolească normele federale privind imigrația pentru a expulza „dușmanii străini” în cazurile în care o națiune străină a amenințat cu o „invazie sau incursiune prădătoare”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
Adevarul
Un expert de top dezvăluie primul semn șocant al unui tip de demență care apare în jurul vârstei de 30 de...
Newsweek
Veste rea: Toți pensionarii vor plăti CASS la pensie. Pragul de 3000 lei va fi eliminat. De când?
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Ce a pățit un bărbat care aștepta la semafor pe un scuter? Imagini virale cu un câine care l-a „luat” prin...
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie