Kuleba, împiedicat de Ungaria să participe la întrunirea oficială Ucraina-NATO

Data actualizării: Data publicării:
Dmitro Kuleba cu mâna la gură
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Foto: Profimedia Images

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, nu a putut participa la reuniunea oficială de la București, din cadrul Comisiei Ucraina-NATO, din cauza veto-ului impus de Ungaria. Kuleba va participa doar la o întrunire avută într-un format separat, informează publicația ucraineană „European Truth”.

Unul dintre subiectele principale ale reuniunii de la București a miniștrilor de externe din țările NATO îl reprezintă sprijinul suplimentar pe care țările Alianței Nord-Atlantice urmează a-l acorda Ucrainei în războiul cu Rusia.

Dmitro Kuleba a fost nevoit să se întâlnească cu miniștrii de externe ai NATO în cadrul unei „cine separate”, după ce Ungaria s-a opus participării oficialului ucrainean la sesiunea oficială, conform publicației citate.

Ministerul ucrainean de Externe a explicat situația prin „necesitatea găsirii unui format special, pentru a depăși obstacolul provocat de veto-ul maghiar”.

„După cum știți, Ungaria a blocat întâlnirile Comisiei Ucraina-NATO din 2017. Pentru a depăși oficial vetoul Ungariei, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg organizează o întâlnire separată pentru miniștrii de externe ai NATO și Ucraina. Dmitro Kuleba și omologii săi vor discuta despre asistența militară suplimentară acordată Ucrainei și refacerea infrastructurii energetice ucrainene”, a declarat Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei.

Ungaria și-a suspendat veto-ul în primele săptămâni după invazia rusă în Ucraina, iar Dmitro Kuleba a participat la reuniunile oficiale ale NATO, la fel ca ministrul Apărării Oleksii Reznikov.

Totuși, MAE ucrainean insistă că Ungaria nu a renunțat niciodată la veto, ci doar l-a suspendat. Întâlnirile anterioare s-au desfășurat și în alte formate speciale pentru a ocoli dreptul de veto al Ungariei.

Kuleba va avea la București discuții cu miniștrii NATO în cadrul unei întâlniri separate, special organizate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ungaria a blocat, practic, din 2017 orice reuniune a Comisiei Ucraina-NATO la care participă oficiali cu rang mai înalt decât cel al ambasadorilor. Acesta este motivul pentru care Stoltenberg organizează o întâlnire separată a miniștrilor de externe ai țărilor Alianței cu ministrul ucrainean de externe.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri