Video&Foto Calvarul prin care trec românii din Italia din zonele distruse de ciclon. Crește numărul morților după inundațiile devastatoare

Data actualizării: Data publicării:
ITALY FLOOD
Inundații Italia. Foto Profimedia

Numărul morților în urma inundaţiilor catastrofale din nordul Italiei a urcat la 14 după ce vineri a fost găsit cadavrul unui bărbat vârstnic în oraşul Faenza, transmite DPA care citează agenţiile ANSA şi Adnkronos. În același timp, codul roșu de inundații se menține în regiunea Emilia Romagna și în continuare mii de oameni sunt evacuați, iar pagubele se ridică la câteva miliarde de euro. Peste 20 de râuri s-au revărsat și au fost sute de alunecări de teren. Guvernul italian a alocat deja 30 de milioane de euro pentru a face faţă impactului imediat al situaţiei de urgenţă.

Inundații Italia. Foto Profimedia
Inundații Italia. Foto Profimedia

Massimo Isola, primarul din Faenza, a vorbit vineri, la televiziunea italiană, despre un „dezastru epocal”. Cel mai înalt nivel de alertă rămâne în vigoare, vineri, în regiunea Emilia-Romagna unde sunt în curs de desfăşurare operaţiuni extinse de evacuare, scrie Agerpres.

Autorităţile evacuau în primul rând locuitori din anumite zone din Ravenna, unde situaţia s-a deteriorat din nou. Ploaia a continuat să cadă, iar râurile au ieşit din matcă. Însă, vicepreşedintele regiunii, Irene Priolo, a declarat pentru televiziunea italiană că aceste precipitaţii nu sunt „comparabile” cu proporţiile istorice ale ploilor de la începutul săptămânii.

În imaginile difuzate la televizor se putea vedea apa curgând pe o autostradă care duce în centrul oraşului Ravenna. Până în prezent, peste 20.000 de persoane au fost evacuate doar din Ravenna, conform media locale.

Priolo a precizat că se teme că ploaia continuă ar putea provoca în continuare alunecări de teren. În Sarsina din apropiere, peste 300 de persoane au rămas izolate, a declarat pentru ANSA primarul Enrico Cangini. Dintre cele patru drumuri cheie care îi leagă pe locuitori de regiunile învecinate, doar unul mai era accesibil pentru vehiculele de urgenţă. Cisterne cu apă potabilă au putut ajunge astfel în provincie. „Unii oameni au fost evacuaţi cu elicopterul”, a spus Cangini.

Canalul Emiliano Romagnolo, un canal artificial care trece prin această regiune, s-a revărsat pe alocuri. Persoanelor care locuiesc în apropiere li s-a recomandat să se mute la etajele superioare în timp ce echipele de intervenţie au utilizat excavatoare în încercarea de a susţine barajele.

În timp ce zonele din jurul Imola, Forli, Cesena şi Ravenna au fost puternic afectate de inundaţii, zonele de interes turistic de pe coasta Mării Adriatice, precum Rimini, au rămas relativ neatinse. „Singura ştire pozitivă, dacă se poate vorbi despre ceva pozitiv în tragedia asta, este că hotelurile şi fâşiile de coastă au fost mai puţin afectate comparativ cu zonele din interior”, a declarat ministrul Turismului, Daniela Santanche.

Români blocați de viitură în Italia

Mii de români sunt afectați de inundațiile din Italia. Avem imagini exclusive, primite de la telespectatori Digi24, care arată calvarul prin care au trecut românii stabiliți în zonele distruse de ciclon. Sunt surprinse în satul Ronta, de la marginea orașului Cesena, unul dintre cele mai lovite de viituri. Apele și noroiul au îngropat mașinile oamenilor și animalele surprinse afară și au pătruns în toate casele le-au stat în cale. Românii se plâng că sunt nevoiți să arunce toate lucrurile din locuință.

 

Autoritățile locale spun că nu s-au mai confruntat cu așa ceva de cel puțin 100 de ani. Viitura continuă să avanseze spre Marea Adriatică. Oamenii din zonele care sunt în calea viiturii cer deja ajutor de la guvernul Italiei. Provincia aflată la sud de Emilia Romagna cere decretarea stării de urgență, în așteptarea inundațiilor. Mulți dintre sinistrați și-au găsit adăpost temporar în săli de sport sau în centre culturale.

„Acum două nopți, apa mi-a intrat în casă din toate părțile. E greu de crezut dacă nu ai văzut cu ochii tăi”, spune un italian. 

Un scriitor italian, care stă lângă Imola, a spus pentru Ria News că oamenii se simt ca în pandemie. Sunt izolați, nu pot pleca din case și așteaptă recomandările oficialilor. Acolo unde apa s-a retras deja, locuitori muncesc de zor să scoată tonele de noroi și mâl din case.

În ajutorul lor a ieșit și pilotul de Formula 1 Yuki Tsunoda. Echipa pentru care concurează, Alpha Tauri, are sediul la Faenza, un oraș puternic afectat de viituri. A pus mâna pe lopată și a dat noroiul de pe străzi. Japonezul ar fi trebuit să se antreneze acum pentru Marele Premiu de la Imola, dar acesta a fost anulat, tot din cauza inundațiilor.

Inundaţiile din Emilia-Romagna au provocat pagube importante care se ridică la miliarde de euro, cu terenuri agricole distruse acoperite de ape, a declarat joi guvernatorul regional.

Potrivit unei estimări preliminare a asociaţiei fermierilor italieni Confagricoltura, inundaţiile din regiunea Emilia-Romagna este posibil să fi provocat pagube de 1,5 miliarde de euro culturilor agricole. Guvernul italian a alocat deja 30 de milioane de euro pentru a face faţă impactului imediat al situaţiei de urgenţă. Noi ajutoare sunt aşteptate la o reuniune a cabinetului programată pentru ziua de marţi.

 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri