Cancelarul Austriei, primul lider occidental care se întâlnește cu Putin de la începutul invaziei. A fost o discuție „deschisă și dură”

Data publicării:
vladimir putin si karl Nehammer
Vladimir Putin și Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Foto: Profimedia

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit luni pe cancelarul austriac Karl Nehammer, primul lider occidental care efectuează o vizită la Moscova de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina. Întâlnirea a durat 75 de minute, potrivit CNN.

Întâlnirea are loc la Novo-Ogariovo, reşedinţa prezidenţială de lângă Moscova, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Cancelarul austriac a spus că „nu a fost o vizită prietenească”, potrivit unei declarații citate de CNN.

Discuția cu Vladimir Putin a fost „foarte directă, deschisă și dură”, se mai arată în declarația cancelarului.

El i-a transmis liderului de la Kremlin că războiul trebuie să înceteze, deoarece „într-un război pierd ambele tabere”.

„Am făcut referire la crimele de război din Bucha și din alte locuri și am subliniat că cei responsabili trebuie pedepsiți. I-am mai spus foarte limpede președintelui Putin că sancțiunile împotriva Rusiei vor rămâne și chiar vor fi înăsprite atât timp cât în Ucraina mor oameni”, potrivit declarației. 

„Orice efort de a încerca restabilirea păcii în Ucraina este util”

Nehammer a recunoscut că această vizită, pe care o consideră drept o „misiune riscantă”, a avut loc la iniţiativa sa, despre care a informat atât Uniunea Europeană, cât şi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu care s-a întâlnit sâmbătă la Kiev.

„Trebuie făcut tot ce se poate face pentru a ajuta oamenii din Ucraina ca războiul să fie oprit”, şi-a argumentat Nehammer decizia, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Din partea sa, Comisia Europeană a asigurat luni că „în principiu, pentru noi orice efort de a încerca restabilirea păcii în Ucraina este util. Suntem în favoarea încercării de a aduce pacea în Ucraina în orice mod posibil”, a spus purtătoarea de cuvânt Dana Spinanţ.

Nehammer a asigurat în cursul vizitei sale în Ucraina că Viena va sprijini înăsprirea sancţiunilor „în cadrul UE atât timp cât războiul nu se termină” şi a avertizat Moscova că cel de-al cincilea pachet de sancţiuni „nu va fi ultimul”.

Cancelarul austriac s-a pronunţat pentru o anchetă asupra presupuselor „crime de război” comise de trupele ruse în Ucraina, precizând în acelaşi timp că Austria, care nu face parte din NATO, ca stat neutru, nu poate furniza arme Ucrainei.

De asemenea, la fel ca Germania şi Ungaria, Nehammer a refuzat să susţină impunerea de sancţiuni asupra importurilor de gaze ruseşti, argumentând că o astfel de măsură ar pereclita economia Austriei, notează EFE.

„Trebuie să profităm de orice ocazie pentru a pune capăt infernului”

Vineri, Zelenski s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, care au vizitat Kievul şi regiunea sa.

În cadrul întrevederii sale cu Vladimir Putin, luni, la Moscova, cancelarul austriac va încerca să obţină deschiderea unor coridoare umanitare în Ucraina, dar nu se aşteaptă la „un miracol”, a declarat ministrul său de externe Alexander Schallenberg, citat de AFP.

„Trebuie să profităm de orice ocazie pentru a pune capăt infernului umanitar în Ucraina şi asta este ceea ce va face cancelarul cu mesaje foarte clare de natură umanitară şi recomandări politice”, a declarat Schallenberg, înaintea unei reuniuni cu omologi ai săi din UE la Luxemburg.

Cancelarul îi va explica lui Vladimir Putin că el „izolează Rusia, că va pierde acest război în plan moral şi că face tot ceea ce nu trebuie făcut”, a precizat el.

Mesajul transmis preşedintelui rus va fi că „noi vrem ca războiul să ia sfârşit. Vrem coridoare umanitare. Ne dorim ca organizaţiile umanitare internaţionale să îşi poată face treaba”, a adăugat ministrul austriac.

„Orice voce care îl va face pe preşedintele Putin să înţeleagă care este realitatea în afara zidurilor Kremlinului nu este o voce pierdută", a mai spus el, recunoscând în acelaşi timp că "nimeni nu se aşteaptă la un miracol”.

În întâlnirea sa cu Putin, cancelarul austriac intenţionează să evoce "crimele de război" comise la Bucea, o localitate din apropiere de Kiev devenită simbol al atrocităţilor ruseşti pe teritoriul Ucrainei, unde a mers la fel ca alţi oficiali occidentali. Moscova respinge ferm orice implicare.

Miniştrii de externe din UE urmează să treacă luni în revistă situaţia din Ucraina şi să discute noi sancţiuni împotriva Rusiei, potrivit AFP.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru...
Pro FM
Shania Twain, adevărul despre legătura specială cu Jon Bon Jovi. „Îmi încălzește inima”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor. Rezidenţii din şapte localităţi...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...