Casa Albă preia controlul asupra accesului presei la Trump. Președintele SUA a numit jurnaliștii „dușmani ai poporului”

Data actualizării: Data publicării:
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt. Foto: Profimedia Images

Administraţia Trump a anunţat, marţi, că îi va alege pe cei câţiva jurnalişti admişi ca fiind cei mai apropiaţi de preşedintele american, rupând astfel cu un sistem instituit cu decenii în urmă şi gestionat de mass-media însăşi prin intermediul Asociaţiei corespondenţilor de la Casa Albă (WHCA). Trump i-a atacat constant pe jurnalişti în timpul campaniei sale, numindu-i „duşmani ai poporului".

„Noi deschidem calea", a declarat un Donald Trump încântat, potrivit News.ro. 

„Într-o ţară liberă, liderii nu selectează mass-media", a deplâns WHCA într-un comunicat.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, declarase anterior că „pool-ul", un grup restrâns de jurnalişti cu acces privilegiat la preşedinte, admişi de exemplu în Biroul Oval sau în avionul său Air Force One, va fi deschis noilor media alese de executivul american.

„Redăm puterea poporului", a declarat purtătoarea de cuvânt, asigurând că „sute" de jurnalişti merită un astfel de acces.

„Grupul de presă va fi alcătuit de echipa de comunicare a Casei Albe", a continuat ea, adăugând că „mass-media tradiţionale (...) vor putea participa în continuare".

Până în prezent, admiterea în acest grup restrâns, din care face parte şi AFP, a fost decisă de WHCA.

Această asociaţie, fondată în 1914, gestionează grupul de jurnalişti care îl însoţesc pe preşedinte la fiecare dintre apariţiile sale publice, în special atunci când călătoreşte în Statele Unite şi în întreaga lume.

Aceasta alocă cele treisprezece locuri rezervate presei în avionul prezidenţial Air Force One, precum şi locurile din sala de presă a Casei Albe. Grupul este responsabil de relatarea acţiunilor şi declaraţiilor preşedintelui către jurnaliştii care nu se află acolo, prin intermediul unor rapoarte scrise, înregistrări video şi audio şi fotografii.

„Trump a avut dreptate în toate privinţele"

Şeful corespondenţilor The New York Times la Casa Albă, Peter Baker, a declarat pe X că această decizie îi aminteşte de modul în care Kremlinul a „preluat controlul" asupra jurnaliştilor din „grupul de presă", înconjurându-se de „jurnalişti obedienţi".

„Lasă-mă în pace, Peter", a ironizat Karoline Leavitt, însoţindu-şi răspunsul cu un clovn zâmbitor. „La câteva momente după tweet-ul tău, preşedintele a invitat reporterii în Biroul Oval şi a răspuns la întrebări timp de aproape o oră", a adăugat ea.  

Donald Trump, care i-a atacat constant pe jurnalişti în timpul campaniei sale, numindu-i, de exemplu, „duşmani ai poporului", a deschis deja larg uşile pentru artişti de divertisment, podcasteri şi influenceri populari printre alegătorii săi.

Marţi, de exemplu, într-o scenă deconcertantă, el s-a oferit să împartă reporterilor din Biroul Oval şepci roşii pe care scria „Trump a avut dreptate în toate privinţele".

Singurul care a acceptat a fost Brian Glenn, o figură a sferei trumpiste „MAGA" (Make America Great Again). Acest prezentator al Right Side Broadcasting Network, care a devenit un obişnuit al Casei Albe, a fost încântat să primească pălăria aruncată de preşedinte: „Am spus că ai dreptate din prima zi", a comentat el.

Luni, el a fost cel care a pus prima întrebare la o conferinţă de presă comună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, invitându-l pe Donald Trump să comenteze un sondaj mai degrabă favorabil.

„Jurnalişti de mâna a doua”

Anunţul intervine în plină ofensivă a Casei Albe împotriva agenţiei Associated Press (AP), care făcea parte din cercul restrâns al jurnaliştilor autorizaţi să intre în preajma preşedintelui american, dar care acum a fost interzisă de acesta.

Executivul american îi reproşează că nu se conformează noii denumiri a Golfului Mexic, redenumit „Golful Americii" de Donald Trump. Tot marţi, preşedintele american a atacat această instituţie a presei americane: „Sunt extremişti de stânga. Sunt jurnalişti de mâna a doua".

„RIP WHCA" ("Odihneşte-te în pace, WHCA"), s-a bucurat marţi Jason Miller, unul dintre consilierii Casei Albe, într-un mesaj pe X.

La primul său briefing, Karoline Leavitt anunţase invitarea „noilor media", alese de asemenea de Casa Albă, să pună întrebări în timpul briefingului său de presă obişnuit.

În cadrul briefingului din 31 ianuarie, un podcaster invitat a adresat următoarea întrebare: Sunt mass-media tradiţionale „departe de americanii care cer să se ia măsuri împotriva imigraţiei ilegale?".

Karoline Leavitt a răspuns râzând: „Cu siguranţă, mass-media nu sunt la curent". 

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Actul obligatoriu când înmatriculezi o maşină. Mulţi nu ştiu că trebuie să îl aibă şi pierd timp
Digi FM
Picase examenul de Bacalaureat 2025, dar după contestație aproape i s-a dublat nota. Eroarea care i-a dat...
Pro FM
Sean „Diddy” Combs rămâne în arest: de ce i-a fost refuzată eliberarea pe cauțiune și cât ar mai putea sta în...
Film Now
Charlize Theron nu vrea să audă de relații cu bărbați din industria filmului: "Doamne ferește! Nu e un lucru...
Adevarul
„Bântuiți de Labubu”. Dr. Mihai Craiu, avertisment despre „cocktailul toxic” asupra minții și sufletului...
Newsweek
Anunțul ministrului Muncii despre pensii care "lovește" în 4.000.000 pensionari...
Digi FM
VIDEO Bolidul lui Diogo Jota, doar un morman de cenușă! Lamborghini-ul în care se aflau atacantul de la...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui taur când este urmărit de doi jaguari. Animalul nu s-a lăsat deloc intimidat de feline
Film Now
Charlize Theron împarte publicul în două tabere, după declarațiile „picante” despre viața sa intimă...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...