Ce povestește o româncă blocată în haosul din Afganistan

Data publicării:
intersectie sufocata de masini in preajma aeroportului din kabul
Imagini din satelit: Blocaj în trafic în preajma aeroportului din Kabul Foto: Twitter Maxar Technologies

Aeroportul din Kabul, ultima bază militară controlată de militarii americani, este parțial blocat. Zeci de mii de oameni se află acolo, în speranța că vor prinde un loc într-un avion care decolează. Unii dintre ei și-au pierdut viața încercând să plece din țara controlată din nou de luptătorii islamiști. Acolo, pe aeroportul din Kabul, se află și românii. Daniela Onofrei este unul dintre ei. 

35 de români sunt blocați în infernul din Afganistan. Președintele și premierul au anunțat că va fi trimis un avion militar după ei, însă nu e sigur când va putea avea loc această misiune. 

Reporter: Unde vă aflați acum și ce se întâmplă?

Daniela Onofrei: Sunt în baza militară din aeroportul din Kabul, suntem în siguranță.

Reporter: Câți români sunteți în baza militară?

Daniela Onofrei: Am fi în jur de 30 sau peste 30.

Reporter: Când vă va prelua un avion?

Daniela Onofrei: Va trebui să vină un avion militar mâine și așteptăm că militarii britanici și americani să aducă și ei aeronave cât mai curând. În prima fază o să ajungem în altă parte față de aici, gândiți-va că acele aeronave vor trebui să se întoarcă pentru că suntem destul de mulți civili, militari care trebuie evacuați se vor duce în cea mai apropiată destinație sigură.

Reporter: Cum era situația înainte, de cât timp sunteți acolo?

Daniela Onofrei: Am venit că militar în 2017, am venit acasă după misiune și m-am întors civil și sunt contractor din 2018.

Reporter: Cum a fost?

Daniela Onofrei: A fost liniște, nu am avut nicio problemă, a fost liniște până acum două zile, au escaladat toate lucrurile, au ajuns talibanii în Kabul.

Reporter: Ce vedem noi la tv arată haos. Cum simțiți dumneavoastră?

Daniela Onofrei: Lumea care are pe cineva aici să fie liniștită, să știe că suntem bine în siguranță, tensiuni poate există în oraș, cel puțin noi românii suntem ok.

Reporter: Cum sunt percepuți talibanii?

Daniela Onofrei: Ei vor să preia conducerea țării și să-și impună regulile proprii, din ce am înțeles eu, nu au încercat să facă foarte mult rău, în orașe cei care s-au predat nu au fost omorâți, le-au promis protecție, mă refer la afgani.

Reporter: Mai sunt oameni la aeroport?

Daniela Onofrei: Da, vă dați seama că indiferent de ce naționalitate ei poate sunt mai speriați ca noi, noi care suntem în baza militară suntem foști militari care am lucrat printre militari suntem cu moralul mai ridicat, ei sunt afară, sunt în orice moment în posibilitatea de a intra pe mâna talibanilor.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri