Ce scrie presa internațională despre protestele din România

Data actualizării: Data publicării:
170118_PROTEST_GRATIERE_00_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Protestele de miercuri seară din România nu au trecut neobservate de în presa internațională. Jurnaliștii notează că proiectul Guvernului Grindeanu ar putea afecta lupta anticorupție de la noi din țară, că printre beneficiarii acestui proiect se numără Liviu Dragnea și Dan Voiculescu, și atrag atenția că România se află sub o monitorizare specială a Comisiei Europene, respectiv mecanismul de cooperare și verficare. 

170118_PROTEST_GRATIERE_00_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Reuters scrie că mii de români au protestat în București și în Cluj, miercuri seară, împotriva planurilor guvernului privind grațierea și dezincriminarea unor infracțiuni printr-o ordonanță de urgență, care are putea slăbi lupta anticorupție. În București, circa 3000 de oameni cu pancarte pe care scria „Suntem cu ochii pe voi” și care scandau „În democrație, hoții stau la pușcărie”au pornit într-un marș până la Palatul Victoria. De asemenea, agenția de presă arată că România este monitorizată printr-un mecanism special. Comisia Europeană a lăudat magistrații români pentru eforturile lor în lupta anticorupție, dar a atras atenția că politicienii români și-au făcut un obicei, de-a lungul istoriei, de a încerca să treacă legi prin care să slăbească puterea judecătorească.

De asemenea, și Euronews relatează că mii de oameni au protestat împotriva proiectului de grațiere și modificare a Codurilor Penale propus de guvern. Guvernul, care a fost învestit în decembrie, susține că trebuie să armonizeze Codul Penal cu cele mai recente hotărâri judecătorești și argumentează că grațierile ar rezolva problema supraaglomerării închisorilor. Însă, magistrații au criticat planul de a schimba legea fără consultarea puterii judecătorești și fără să treacă prin Parlament. Euronews mai notează că abuzul în serviciu reprezintă o treime din investigațiile anticorupție din România.

ABC News notează că, în ciuda frigului, mii de români au ieșit în stradă în București pentru a protesta împotriva planurilor guvernului. Proteste mai mici au fost și în Cluj, Sibu, Iași și Craiova. Protestatarii au scandal „Demisia” și au numit partidul la putere, PSD, „ciuma roșie”. ABC News precizează că printre cei care ar beneficia de pe urma proiectului de grațiere se numără și liderul PSD, Liviu Dragnea, care are o condamnare cu suspendare definitivă pentru fraudarea voturilor. În acest moment, lui îi este interzis să exercite funcția de premier din cauza condamnării sale penale, ceea ce, spune el, este incorect. Un alt beneficiar al proiectului Guvernului este mogulul media Dan Voiculescu.

Al Jazeera relatează că mii de români au protestat împotriva planului guvernului privind grațierea și dezincriminarea unor infracțiuni, proiect care ar putea să slăbi lupta anticorupție. Premierul Sorin Grindeanu vrea să implementeze măsura printr-o ordonanță de urgență, scrie Al Jazeera, ceea ce înseamnă că nu ar trece prin Parlament și nu ar avea nevoie de semnătura președintelui. De asemenea, Al Jazeera atrage atenția că deși criticii și-au exprimat îngrijorările privind emiterea de ordonanțe de urgență în loc de scrierea unui proiect de lege care să treacă prin Parlament, și în Parlamentul Guvernul are o majoritate solidă.

De asemenea, AFP scrie că președintele Klaus Iohannis a venit miercuri la Guvern pentru a bloca posibila modificare a Codului Penal prin ordonanţă de urgenţă, care ar permite anumitor oficiali politici să scape de urmăriri penale. Ministrul Justiţiei Florin Iordache a apărat proiectul cu privire la amnistiere, argumentând că ar permite eliberarea a 2.300 până la 2.500 dintre cei 27.500 de deţinuţi. Parlamentul a încercat deja să adopte două proiecte de amnistiere şi graţiere în 2013, dar a renunţat în urma unor proteste ale societăţii civile, amintește agenția de presă.  CE a avertizat în raportul anual MCV din 2015 cu privire la reforma justiţiei în România împotriva oricărui proiect de lege care ar avea ca efect „albirea unor indivizi condamnaţi pentru fapte de corupţie”.

Cel puțin 3.000 de persoane au protestat, miercuri seară, în București față de proiectul de ordonanță privind grațierea și modificarea Codului Penal. Sute de persoane au manifestat și în alte mari orașe din țară.

Ministerul Justiției a pus spre consultare publică un proiect de lege pentru grațiere și modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Proiectul prevede că se grațiază pedepsele de până la cinci ani, abuzul în serviciu va fi incriminat dacă există un prejudiciu de peste 200.000 de lei, iar denunțurile vor fi valabile până la șase luni de la comiterea faptelor. 

Citiți și: Controversele aplicării ordonanței grațierii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri