Ce spune șeful spionajului rus despre pilotul-dezertor găsit mort în Spania: Era un „cadavru moral”

Data actualizării: Data publicării:
Serghei Narîșkin, șeful spionajului rus
Serghei Narîșkin, șeful spionajului rus. Foto: Profimedia
Din articol

Şeful spionajului din Rusia, Serghei Narîşkin, a declarat marţi că pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu un elicopter şi a fost găsit împuşcat mortal într-un garaj din Spania săptămâna trecută era un „cadavru moral” atunci când şi-a planificat crimele, au informat agenţiile de ştiri ruseşti.

Serghei Narîşkin, directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), a refuzat să facă şi alte comentarii despre pilot, pe nume Maxim Kuzminov, conform agenţiilor de ştiri ruse, preluate de Reuters și Agerpres.

Agenţia spaniolă de ştiri EFE a relatat că un cadavru găsit pe 13 februarie în oraşul Villajoyosa, lângă Alicante, în sudul Spaniei, era al pilotului rus Maxim Kuzminov, care a aterizat în Ucraina cu elicopterul său Mi-8 în august anul trecut pentru a se preda armatei ucrainene.

El locuia în Spania cu un paşaport ucrainean sub un alt nume.

Conform presei ucrainene, citată de EFE, pilotul ar fi fost ucis.

Dezertarea

Moartea pilotului a fost confirmată publicaţiei Kyev Post de un reprezentant al serviciului militar de informaţii ucrainean (GUR), în timp ce o altă sursă din cadrul aceluiaşi serviciu a declarat publicaţiei Ukrainska Pravda că pilotul a fost împuşcat, iar în apropierea domiciliului acestuia din Spania a fost găsită o maşină calcinată ce pare să fi fost folosită de asasini.

După ce s-a predat Ucrainei în urma unor contacte cu serviciile secrete ucrainene, pilotul rus a ales să se stabilească în Spania.

Dezertarea sa a devenit cunoscută public în septembrie, când serviciul militar de informaţii ucrainean a difuzat imagini în care pilotul - atunci în vârstă de 28 de ani - vorbeşte despre cum a fost contactat de acest serviciu, care i-a propus în schimbul dezertării bani şi protecţie.

În aceleaşi imagini se vede aterizarea elicopterului său de luptă MI-8 la o bază militară în regiunea ucraineană Harkov învecinată cu Rusia.

Potrivit relatării de la acea vreme a şefului GUR, Kirilo Budanov, Kuzminov a trecut graniţa cu elicopterul zburând sub pragul de detecţie al radarelor. Ceilalţi militari ruşi care formau echipajul elicopterului pe care-l pilota nu aveau cunoştinţă de planurile sale, iar după aterizare au încercat să fugă şi au fost ucişi de militarii ucraineni.

Budanov a mai declarat atunci că serviciul său a reuşit de asemenea să scoată din Rusia familia pilotului dezertor.

Editor : A.R. | B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri