Ce țări a convins Rusia să-și trimită observatori la referendumurile ilegale din teritoriile ucrainene

Data actualizării: Data publicării:
Service members of LPR militia vote during the referendum on the republic to become integral part of Russia at a polling station in Luhansk
Soldați din milițiile separatiste votează la referendumurile ilegale pentru anexarea unor părți din Ucraina la Rusia. Foto: Profimedia

Guvernul ucrainean a numit, sâmbătă, țările care trimit observatori la referendumurile contrafăcute pe care rușii le organizează în teritoriile pe care le-au ocupat în Ucraina. Ministerul Reintegrării Teritoriilor Temporar Ocupate ale Ucrainei a numit opt țări care au trimis observatori la referendumurile rușilor.

„Ocupanții ruși și autorităților lor fac niște încercări excepționale în aceste zile de a-și finaliza cu orice preț referendumurile contrafăcute în teritoriile temporar ocupate. Și insistă că aceste referendumuri vor fi transparente și legitime. Chiar au invitat observatori străini pentru acest scop”, transmite ministerul ucrainean.

Conform autorităților de la Kiev, cele opt țări care au trimis observatori pentru a verifica dacă „alegerile” se desfășoară corect sunt Belarus, Siria, Egipt, Brazilia, Venezuela, Uruguay, Togo și Africa de Sud.

Ministerul ucrainean a transmis că în afară de o listă cu nume ale participanților, autoritățile ucrainene au adresele exacte ale tuturor acestor „centre de vot”, numărul așa-zișilor votanți și rutele detaliate pe care invadatorii le folosesc pentru a colecta voturile, chiar și numere de înmatriculare ale mașinilor și datele personale ale șoferilor.

Ministerul a cerut agențiilor de ordine să investigheze dovezile cu privire la felul în care se efectuează referendumurile – durata șederii așa-zișilor observatori, legalitatea felului în care au pătruns în țară și activitatea lor pe teritoriu ucrainean.

Rușii încearcă să anexeze rapid teritoriile pe care le-au ocupat în Ucraina

Procedura de încorporare a teritoriilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie în componenţa Rusiei, în cazul unui sprijin popular la referendumurile respective, va fi efectuată „rapid”, a spus Dmitri Peskov, vineri.

„Sunt convins că acest lucru va fi destul de rapid”, a afirmat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, referindu-se la procedurile de anexare. El a explicat că rezultatul consultărilor populare va fi supus mai întâi unei „serii de proceduri” în parlament, iar apoi documentul final va fi promulgat de Putin.

Presa de stat rusă a relatat că referendumul a început vineri dimineață în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina. Conform Tass, „votul a început, vineri, la ora 08:00 (ora locală) în Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, precum și în regiunea Herson și în teritoriile eliberate din regiunea Zaporojie”.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a susținut într-o postare pe Telegram că forțele ruse constrâng locuitorii să voteze și le interzic să părăsească zona. „Conform informațiilor disponibile, ocupanții creează grupuri armate care să meargă din casă în casă și să forțeze oamenii să participe la așa-numitul referendum”, a spus oficialul ucrainean.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri