Cel mai nou sistem antiaerian primit de ucraineni de la Marea Britanie a rupt în două un elicopter rus în regiunea Lugansk

Data actualizării: Data publicării:
elicopter
Elicopter rus doborât în Ucraina. Sursa gif: Captură Twitter

Un clip video postat zilele trecute pe reţelele sociale, în care un elicopter de atac al Federaţiei Ruse este doborât deasupra Ucrainei, după ce este rupt în două de o rachetă, reprezintă dovada folosirii în premieră a celui mai modern sistem antiaerian intrat în dotarea armatei ucrainene. Sistemul, numit Starstreak, este un lansator portabil de rachete antiaeriene de ultimă generaţie din dotarea Marii Britanii. Guvernul britanic a oferit deja armatei ucrainene aceste arme performante, informează publicaţia Insider.

În înregistrarea video publicată pe Twitter, făcută în regiunea Lugansk, un elicopter rus de atac Mi-28N este lovit de o rachetă. Impactul este atât de violent încât coada elicopterului este secţionată, iar aparatul se rupe, practic, în două şi se prăbuşeşte aproape instantaneu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Surse militare britanice au declarat, sub protecţia anonimatului, că, în acest caz, elicopterul a fost doborât de o rachetă britanică antiaeriană de tip Starstreak.

Starstreak este cel mai modern sistem antiaerian portabil din dotarea armatei britanice şi este considerat a fi un sistem superior celui american, Stinger (trimis şi acesta de către SUA Ucrainei, sub formă de ajutor militar).

Missiles on Blackheath for Olympics Security Test, London, Britain - 03 May 2012
Sistem antiaerian cu trei lansatoare Starstreak. Foto: Profimedia Images

Starstreak a fost trimis în luna martie forţelor ucrainene, în cadrul unui ajutor militar al Marii Britanii care a provocat deja îngrijorarea Rusiei.

Acest nou sistem antiaerian fixează ţinta cu ajutorul laserului şi lansează simultan trei rachete, de forma unor săgeţi de darts. Acestea lovesc ţinta cu o viteza Mach 4 (aproape 5.000 km/h).

Spre deosebire de sistemele clasice antiaeriene portabile, rachetele Starstreak folosesc ghidarea laser şi nu senzori infraroşii, care pot fi „păcăliţi” de contramăsurile lansate de avioane ori elicoptere (acele rachete luminoase, numite „flares”, în engleză).

Noile rachete antiaeriene portabile intrate în dotarea forţelor ucrainene pot angaja ţinte aeriene până la o distanţă de 7 kilometri. Din cauză că Starstreak este un sistem complex, militarii trebuie să exerseze cel puţin 1.000 de lansări într-un simulator, înainte de o lansare reală.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gafa făcută de Macron la întâlnirea cu Kate! Nu a mai avut ochi pentru altcineva. Brigitte nu a fost deloc...
Digi FM
Cine este Dacian Dragoș, noul judecător CCR numit de Nicușor Dan. A fost implicat în litigiul de la Roșia...
Pro FM
Elena Gheorghe, mesaj emoționant la aniversarea a 13 ani de căsnicie: „Dragostea nu s-a stins, s-a așezat...
Film Now
Regizorul James Gunn l-a reconstruit pe Superman pentru marile ecrane: Am simţit presiunea mereu. A fost o...
Adevarul
Imagini revoltătoare pe Transfăgărășan: un individ încearcă să lovească un urs cu mașina. Autorul a fost...
Newsweek
39.000 lei/lună pensie specială pentru șefa Înaltei Curți la 52 de ani. Fuge de tăierile lui Bolojan
Digi FM
Macron, ignorat din nou de soția sa, în timp ce-i oferă mâna la coborârea din avion. Cuplul prezidențial...
Digi World
De ce nu e deloc o idee bună să te culci cu părul ud. Riscurile despre care experții avertizează
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
James Gunn: Este o prostie să crezi că „Superman” va fi un eșec dacă nu va face 700 de milioane de dolari
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie