Cel puțin 26 de morți și 50 de răniți în explozii produse la birouri electorale în Pakistan, cu o zi înainte de alegerile legislative

Data publicării:
locul unei explozii in pakistan
Zeci de morți și de răniți în explozii produse la birouri electorale în Pakistan. FOTO: Profimedia Images

Cel puțin 26 de oameni au murit și peste 50 au fost răniți în Pakistan, unde două explozii au avut loc în apropierea birourilor unor candidaţi în provincia sud-vestică Balocistan. Se întâmplă cu o zi înainte de alegerile legislative, ceea ce crește îngrijorările legate de măsurile de securitate luate, scrie The Guardian.

Pakistanezii vor vota joi pe un fond de înmulţire a atacurilor insurgenţilor şi după încarcerarea lui Imran Khan, câştigătorul scrutinului precedent, politician care domină atenţia publică în pofida crizei economice şi a altor probleme cu care se confruntă ţara. Autorităţile au dat asigurări că întăresc securitatea la secţiile de vot.

Primul atac, în care au murit 15 persoane și 30 au fost rănite, s-a produs la biroul unui candidat independent din districtul Pishin.

A doua explozie a avut loc la Qilla Saifullah, un oraş de lângă frontiera afgană, în apropierea sediului partidului religios Jamiat Ulema Islam (JUI), care a mai fost ţinta unor atacuri ale insurgenţilor. Cel puțin 11 oameni au murit și alți zeci au fost răniți.

Nu este clar deocamdată cine se află în spatele atacurilor de miercuri. Mai multe grupări, printre care talibanii pakistanezi şi grupări separatiste din Balocistan, se opun statului pakistanez şi au comis atacuri în ultimele luni. Atacurile au avut loc în timp ce partidele şi-au încheiat miercuri campania.

Fostul prim-ministru Imran Khan, în prezent încarcerat, le-a cerut anterior susţinătorilor săi să aştepte în faţa secţiilor după ce vor vota, în contextul în care partidele rivale au organizat mari mitinguri pentru a marca încheierea campaniei. Proteste masive ale susţinătorilor lui Kahn ar putea creşte tensiunile având în vedere ceea ce ei spun că este reprimarea acestuia sprijinită de armată, şi restricţiile de campanie impuse partidului său. Armata neagă că s-ar implica în politică.

Favoritul alegerilor, Nawaz Sharif, a ţinut o adunare uriaşă în oraşul estic Kasur, împreună cu fratele său Shehbaz Sharif, fost prim-ministru, candidat în acea circumscripţie. În mijlocul a zeci de mii de suporteri cu steaguri verzi ale partidului, Sharif a cerut populaţiei tinere foarte numeroase a ţării să îi sprijine formaţiunea, şi l-a luat la ţintă pe Khan, care anterior a atras sprijinul votanţilor tineri din zonă.

Susţinători ai formaţiunii rivale Partidul Poporului s-au strâns în oraşul sud Larkana, sub conducerea lui Bilawal Bhutto Zardari, care ar putea înclina balanţa decisiv dacă niciunul din partide nu va obţine mandate suficiente pentru a forma singur un guvern. Bilawal Bhutto Zardari, fost ministru de externe şi fiul premierului asasinat Benazir Bhutto, şi-a criticat adversarii, inclusiv pe Sharif, pentru faptul că ar fi distrus securitatea şi economia ţării în mandatele lor

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri