Cel puţin 47 de morţi şi 147 de răniţi după un atentat sinucigaș la o moschee în Pakistan. Majoritatea victimelor sunt poliţişti

Data actualizării: Data publicării:
anchetatori la locul atentatului din pakistan
Autorul atentatului sinucigaș de la moscheea din Pakistan nu a fost verificat pentru că purta "uniformă de polițist". Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 16:50 Bilanțul atentatului sinucigaș de la o moschee din Pakistan a crescut la 47 de morți, potrivit BBC. Atacul a fost revendicat de talibani.

Sarbakaf Mohmand și Omar Mukaram Khurasani, doi oficiali ai talibanilor pakistanezi, cunoscuți ca Tehreek-e-Taliban (TTP), au făcut declarații în care spun că explozia a fost o „răzbunare” pentru moartea militantului TTP Khalid Khorasani anul trecut.

TTP este o organizație teroristă străină desemnată de SUA care operează atât în ​​Afganistan, cât și în Pakistan, scrie CNN.

Secretarul general ONU condamnă „ferm” atacul „abject” împotriva unei moschei în Pakistan

ACTUALIZARE 20:10 Secretarul general al ONU „condamnă ferm” atentatul sinucigaş „abject” cu bombă împotriva unei moschei în interiorul cartierului general al poliţiei din Peshawar, în nord-vestul Pakistanului, a declarat purtătorul său de cuvânt Stephane Dujarric, citat de AFP.

„Secretarul general condamnă ferm atentatul sinucigaş cu bombă care a avut loc într-o moschee din Peshawar astăzi. Este în special abject ca un astfel de atac să fie comis într-un loc de cult”, a declarat el presei. Bilanţul exploziei de luni în moscheea situată în interiorul cartierului general al poliţiei din Peshawar a crescut la 61 de morţi şi 150 de răniţi, în special poliţişti, scrie Agerpres. 

Explozia s-a produs la ora rugăciunii de dimineaţă în acest loc extrem de sensibil al oraşului, situat la aproximativ 50 km de frontiera cu Afganistanul. Atacul a determinat guvernul să plaseze întreaga ţara în stare de alertă maximă.

O operaţiune de salvare a fost lansată imediat pentru a degaja persoanele prinse sub dărâmături, acoperişul şi un zid al edificiului prăbuşindu-se din cauza exploziei. „Mulţi poliţişti sunt îngropaţi sub dărâmături”, a precizat şeful poliţiei din Peshawar, Muhammad Ijaz Khan, potrivit căruia în mod obişnuit între 300 şi 400 de persoane sunt prezente în interiorul acestei moschei la ora rugăciunii. Bilanţul victimelor ar putea deci să crească.

ACTUALIZARE 14.00 Atentatul sinucigaș cu bombă de la o moschee din Peshawar, Pakistan, a ucis luni cel puțin 32 de persoane. Oficialii spitalului au declarat că cel puțin 147 de persoane au fost rănite, multe dintre ele în stare critică, informează Reuters. Majoritatea victimelor sunt poliţişti.

Premierul Shebaz Sharif a numit explozia un atac sinucigaș. În moschee se aflau cel puțin 260 de persoane, a adăugat oficialul de poliție Sikandar Khan.

Nimeni nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atentatul în timpul rugăciunilor de la amiază, provocând prăbușirea unui zid peste credincioși. Clădirea este situată în interiorul unui complex care include sediul poliției și un departament de combatere a terorismului.

„Am aflat că teroristul stătea în primul rând”, a declarat ministrul Apărării Khawaja Asif pentru Geo TV.

Imagini difuzate de televiziuni au arătat polițiștii și rezidenții care se străduiau să îndepărteze resturile de pe locul exploziei și purtând răniți pe umeri.

Cartierul general al poliţiei din Peshawar este una dintre zonele cele mai supravegheate din oraş şi adăposteşte sediile diverselor agenţii de aplicare a legii.

Acest incident a avut loc în ziua când preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Mohamed ben Zayed Al Nahyan, urma să efectueze o vizită la Islamabad. Vizita a fost anulată în ultimul moment, motivul oficial fiind precipitaţiile abundente căzute în Pakistan.

Capitala Islamabad şi restul ţării, în special zona de frontieră cu Afganistan, au fost plasate sub alertă de securitate sporită imediat după explozia de la Peshawar.

Atacul este cel mai grav din ultimul an, în martie anul trecut un atentat sinucigaș la o moschee a ucis cel puțin 58 de persoane și a rănit aproape 200. Militanții Statului Islamic și-au revendicat responsabilitatea pentru acel atentat.

ACTUALIZARE 13.30 Cel puțin 28 de persoane au murit într-o explozie la o moschee din orașul pakistanez Peshawar. Explozia a avut loc când moscheea era plină de credincioși și peste 150 de persoane au fost rănite, informează BBC.

Un zid al clădirii s-a prăbușit, iar oficialii spun că oamenii sunt îngropați sub dărâmături.

Cauza exploziei este neclară, dar un oficial a spus că poliția a fost ținta și majoritatea celor care au murit făceau parte din poliție.

Oficialii de securitate au spus că un atacator care stătea în primul rând al moscheii s-a aruncat în aer. Până în acest moment, atacul nu a fost revendicat.

Muhammad Ijaz Khan, ofițer de poliție din capitala Peshawar, a declarat presei locale că între 300 și 400 de oficiali de poliție erau prezenți în zonă în momentul exploziei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 12.25 Cel puţin 25 persoane au murit şi 120 au fost rănite în explozia puternică produsă luni în interiorul unei moschei din Peshawar, oraş din nord-vestul Pakistanului, a anunţat un reprezentant al administraţiei locale, transmit AFP, Reuters şi DPA.

Deflagraţia a fost rezultatul unui atentat sinucigaş cu bombă, dar ancheta este în desfăşurare, a explicat poliţia din Peshawar, care a precizat că incidentul a avut loc în timpul rugăciunii musulmane de după-amiază.

Poliţia a precizat că 96 de oameni au fost răniţi, dintre care numeroşi au fost duşi la spital.

Deocamdată atentatul nu a fost revendicat.

Moscheea se află în apropierea unei clădiri a poliţiei şi în interiorul lăcaşului de cult se aflau circa 260 de persoane în momentul exploziei.

''S-a întâmplat în timpul rugăciunii. O clădire cu două etaje s-a prăbuşit'', a declarat un martor pentru canalul local de televiziune Geo TV.

Potrivit poliţiei locale, bilanţul deceselor ar putea creşte întrucât mai multe persoane sunt prinse sub dărâmături. ''O parte a clădirii a căzut şi credem că mai multe persoane se află sub dărâmături'', a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei din Peshawar, Sikandar Khan.

--------------------------------------------------------------------------

Cel puțin 19 oameni au murit și aproape 100 au fost răniți în urma unei explozii care s-a produs luni în interiorul unei moschei din oraşul Peshawar, situat în nord-vestul Pakistanului, unde numeroase persoane se adunaseră pentru rugăciune, a anunţat un ofiţer de poliţie, citat de Reuters.

''O parte a clădirii a căzut şi credem că mai multe persoane se află sub dărâmături'', a afirmat ofiţerul de poliţie Sikandar Khan, citat de Agerpres.

Mohammad Asim, purtător de cuvânt al spitalului Lady Reading din Peshawar, a spus că unitatea medicală a primit 19 morți și peste 90 de răniţi, dintre care unii în stare critică.

O fotografie difuzată de media locală arată oameni adunaţi în jurul zidului prăbuşit al moscheii.

Potrivit unor surse spitaliceşti şi din poliţie citate de AFP, deflagraţia s-a soldat cu morţi.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...