China ar susține restituirea Peninsulei Crimeea Ucrainei: „Noi respectăm integritatea teritorială a tuturor ţărilor”

Data publicării:
Crimeea
Un oficial chinez de rang înalt spune că „nu vede de ce” Beijingul n-ar susţine Kievul. Sursa foto: Profimedia Images

Şeful misiunii chineze la Uniunea Europeană (UE), Fu Cong, spune că Beijingul ar putea susţine Kievul în dorința sa de a reveni la teritoriul din 1991, care include Peninsula Crimeea, anexată de către Rusia în 2014, relatează Al Jazeera, potrivit News.ro.

Într-un interviu acordat mai multor publicaţii, printre care şi Al Jazeera, Fu Cong a fost întrebat dacă China susţine sau nu obiectivele Kievului în războiul cu Moscova, din februarie 2022.

Şeful misiunii chineze la UE sugerează că Beijingul ar putea susţine Kievul în dorinţa sa de a reveni la teritoriul din 1991.

Întrebat despre recucerirea altor regiuni, în prezent ocupate de către Rusia, oficialul chinez de rang înalt a răspuns că „nu vede de ce” Beijingul n-ar susţine Kievul.

„Noi respectăm integritatea teritorială a tuturor ţărilor. Atunci când China a stabilit relaţii cu fosta Uniune Sovietică, este ceea ce am convenit. Dar, aşa cum am spus, este vorba despre probleme istorice care trebuie să fie negociate şi rezolvate de către Rusia şi Ucraina şi acesta este lucrul pe care-l apărăm”, declară Fu Cong.

Beijingul, care refuză să condamne Moscova, îşi afirmă „neutralitatea” în conflictul din Ucraina.

China a prezentat în februarie un „plan de pace privind rezolvarea politică a crizei ucrainene”, în care prevede respectarea „suveranităţii tuturor ţărilor”, critică „expansiunea sau consolidarea blocurilor militare” şi cere „sfârşitul sancţiunilor unilaterale”.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri