China întinde covorul roșu pentru aliatul-cheie al lui Putin. Ce va discuta acesta cu Xi Jinping

Data actualizării: Data publicării:
ofiteri china intind covor rosu
China întinde covorul roșu pentru aliatul-cheie al lui Putin. FOTO: Profimedia Images

Un aliat-cheie al președintelui rus Vladimir Putin este în China pentru o vizită oficială, pe fondul avertismentelor oficialilor americani că Beijingul ar putea lua în considerare să ajute Moscova în războiul din Ucraina. Este vorba despre președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, care rămâne în China până joi și urmează să se întâlnească cu liderul chinez Xi Jinping pentru a discuta mai multe probleme, de la comerț și investiții până la „provocări internaționale acute”, a informat agenția de știri Belta din Belarus.

Călătoria lui Lukașenko în China vine după ce cei doi lideri au fost de acord să îmbunătățească legăturile dintre țările lor printr-un „parteneriat strategic substanțial de lungă durată” în timpul unei întâlniri din septembrie la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) din Uzbekistan, la care a participat și Putin.

„Șefii de stat vor face bilanțul a ceea ce s-a realizat și vor face planuri pentru noul nivel cooperare”, a transmis agenția Belta, conform CNN.

Radiodifuzorul de stat al Chinei CCTV a transmis miercuri că Lukașenko a vizitat Piața Tiananmen din Beijing și a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor Poporului.

Vizita liderului belarus vine în contextul în care tensiunile dintre SUA și China s-au intensificat în ultimele săptămâni, inclusiv din cauza îngrijorărilor din partea Washingtonului că Beijingul ia în considerare să ajute militar Rusia în războiul din Ucraina, susțineri dezmințite de China..

De altfel, luni, Ministerul chinez de Externe a transmis că Beijingul „promovează în mod activ discuțiile de pace și soluționarea politică a crizei”, în timp ce SUA „au trimis arme letale pe câmpul de luptă din Ucraina”

În ciuda parteneriatului său „fără limite” cu Rusia, China pretinde că este o parte neutră a conflictului din Ucraina.

Vineri, Beijingul a publicat o poziție în 12 puncte cu privire la „soluția politică” a crizei într-un document care cere discuții de pace pentru a pune capăt războiului de un an. Liderii occidentali au acuzat însă China că a luat deja partea Rusiei.

De la începutul invaziei, Xi a vorbit de la multe ori cu Putin și chiar s-au întâlnit la suumitul din Uzbekistan, dar nu a vorbit încă cu președintele ucrainean Volodomir Zelenski.

În timp ce este de așteptat ca discuțiile dintre Lukașenko și Xi Jinping să se bazeze pe relațiile economice, un punct important va viza conflictul din Ucraina.

Belarus avea deja relații tensionate cu puterile occidentale. Uniunea Europeană nu a recunsocut rezultatele alegerilor câștigate de Lukașenko în 2020 – care au declanșat proteste masive pro-democrație în țară, reprimate brutal de autorități.

Pe durata războiului din Ucraina au existat temeri că Belarus va fi folosit din nou ca locație de lansare pentru o altă ofensivă rusă sau că trupele lui Lukașenko se vor alătura războiului, fapt negat de Lukașenko.

Astfel, pe fondul relațiilor deteriorate ale Belarusului cu Occidentul, Lukașenko și-ar putea manifesta dorința pentru consolidarea legăturilor economice cu China în timpul vizitei din aceste zile. Relațiile comerciale dintre cele două țări au înregistrat anul trecut o creștere de  33%, potrivit Xinhua.

China „va sprijini Belarus în eforturile sale de a proteja stabilitatea și dezvoltarea țării” și „se va opune intervențiilor străine externe în treburile  interne ale Belarusului și sancțiunilor unilaterale ilegale împotriva țării”, se arată într-un comunicat al Ministerului chinez de Externe. De altfel, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat luni în cadrul unui briefing de presă că vizita lui Lukașenko va fi „o ocazie de a urmări progrese suplimentare în cooperarea globală dintre cele două țări”.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri