China oprește exercițiile militare din jurul Taiwanului, dar continuă „pregătirile de război”

Data publicării:
avioane de lupta chineze in apropierea taiwanului
După ce președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, săptămâna trecută, Armata Populară de Eliberare a Chinei a lansat exerciții militare de amploare cu muniție reală în șapte zone din apropierea Taiwanului. Foto: Profimedia

China a anunțat că încetează exercițiile militare din jurul Taiwanului, dar a spus că „antrenamentul și pregătirile de război” vor continua, relatează The Guardian.

Beijingul a făcut acest anunț la scurt timp după ce și-a reafirmat angajamentul, printr-un document politic important, de a folosi forța împotriva Taiwanului dacă nu poate prelua controlul „prin mijloace pașnice”.

Un purtător de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al forțelor armate chineze a spus miercuri că exercițiile au fost finalizate cu succes și „au testat în mod eficient capacitățile de luptă integrate ale trupelor”, potrivit presei de stat.

El a adăugat că China va continua să monitorizeze strâmtoarea Taiwan, să patruleze regulat zona și să rămână pregătită pentru luptă.

După ce președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, săptămâna trecută, Armata Populară de Eliberare a Chinei a lansat exerciții militare de amploare cu muniție reală în șapte zone din apropierea Taiwanului.

Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a acuzat marți China că folosește exercițiile militare pentru a se pregăti pentru o invazie.

Pelosi a spus că „a meritat” să viziteze Taiwanul.

„Nu putem permite guvernului chinez să izoleze Taiwanul. Nu pot spune ei cine poate merge în Taiwan”, a adăugat ea.

Guvernul comunist chinez revendică Taiwanul, ca provincie separatistă a Chinei. Într-o carte albă publicată de presa de stat miercuri dimineață, acesta și-a reiterat hotărârea de a anexa Taiwanul prin forță, dacă mijloacele pașnice nu au succes.

„Vom lucra cu cea mai mare sinceritate și vom depune toate eforturile noastre pentru a realiza reunificarea pașnică”, se arată în versiunea oficială în limba engleză a documentului. „Dar nu vom renunța la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare.”

Documentul oficial nu a dat un termen pentru acest lucru, dar arată: „Nu ar trebui să permitem transmiterea acestei probleme de la o generație la alta”.

Folosirea forței ar fi o „ultimă soluție luată în circumstanțe convingătoare” și nu îi vizează pe „colegii chinezi din Taiwan”, se mai arată în documentul care susține că unificarea este singura modalitate de a evita ca Taiwanul să fie invadat de o altă țară.

Dr Lin Ying-yu, de la Institutul de Afaceri Internaționale și Studii Strategice al Universității Tamkang, a spus că documentul a fost probabil programat să coincidă cu exercițiile militare.

„După zăngănitul de sabie, intimidează verbal. Speră să-i facă pe taiwanezi să răspundă în moduri diferite și să divizeze opiniile”, a spus el.

Dr. Mark Harrison, lector în studii chineze la Universitatea din Tasmania, a declarat că documentul cere taiwaneziloe să renunțe la aspirațiile de decenii pentru democrație și suveranitate.

„Referințele finale la dorința Beijingului de a folosi „toate măsurile necesare” și identificarea de către acesta a „elementelor separatiste sau forțelor externe” este un semnal îngrijorător privind argumentele pe care le pregătește pentru a justifica acțiunile militare împotriva Taiwanului”, a spus Harrison.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...