China poate construi de 232 de ori mai multe nave de război decât Statele Unite. SUA ar trebui să înceteze să fabrice portavioane

Data publicării:
Portavionul Nimitz
Portavionul Nimitz, mândria flotei americane. Foto: Profimedia

Capacitățile de construcție navală ale Chinei le depășesc acum cu mult pe cele ale Statelor Unite, cu o capacitate de producție de 232 de ori mai mare, un decalaj care continuă să crească. Cifra pare pe cât de fabuloasă, pe atât de exagerată. National Interest vine cu explicații

Astfel, în timp ce unii susțin că navele americane sunt superioare din punct de vedere tehnologic, navele de război chineze sunt din ce în ce mai avansate, concepute pentru a copleși navele americane.
Puterea navală americană, cândva dominantă, este în pericol, deoarece progresele navale ale Chinei și eforturile strategice de construcție de nave continuă să crească.

„Capacitatea de construcție navală a Chinei este de 232 de ori mai mare decât cea a Statelor Unite”.

Acesta este titlul scris de Cathalijne Adams într-o postare pe blog pentru Alliance for American Manufacturing în ianuarie 2023. Situația nu a făcut decât să se înrăutățească pentru americani de atunci. Un răspuns obișnuit la această problemă este acela de a susține că, deși China poate construi mai multe nave, aceste nave sunt inferioare din punct de vedere tehnologic celor ale Marinei americane.

Ei bine, chiar și acest lucru este greșit.

Navele de război chineze sunt din ce în ce mai performante din punct de vedere tehnologic. Mai mult, acestea sunt proiectate cu intenția specifică de a copleși navele de război americane cu o putere de foc superioară. Mai mult, războiul din Ucraina, care a îndepărtat atât China, cât și Rusia de Occident a trimis cele două țări într-o îmbrățișare caldă. Moscova a anunțat că va începe să împărtășească cu China specificațiile sistemelor avansate de propulsie pentru submarine, pe care guvernele ruse anterioare au refuzat să le împărtășească cu Beijingul.

Citește și

SUA se tem că portavioanele Chinei ar putea deveni un adevărat coșmar. Strategiile celor două țări pentru a-și proteja flotele

Raportul Pentagonului. Producția de muniție HIMARS și Patriot crește, chiar spectaculos, dar cifrele sunt total insuficiente

Aceste capacități, combinate cu capacitatea impresionantă de producție a Chinei, înseamnă un singur lucru: zilele în care America va dispune de cea mai mare și mai avansată marină din punct de vedere tehnologic sunt numărate.

Marina Armatei de Eliberare a Poporului din China (PLAN) a crescut în mod decisiv, atât ca sofisticare, cât și ca număr. De fapt, unele rapoarte sugerează că PLAN va ajunge la 435 de nave până în 2030.

Marina SUA, pe de altă parte, are aproximativ 300 de nave. Acest lucru a creat un dezechilibru numeric între marina americană și PLAN. La un moment dat, China nu va mai fi descurajată de simpla prezență a unei nave americane care navighează foarte aproape de țărmurile Chinei.

Navele de război americane sunt superioare din punct de vedere tehnic celor chineze - pentru moment.

Un domeniu în care navele de război americane au un avantaj față de rivalii lor PLAN este cel al sistemelor radar, al apărării antirachetă și al războiului electronic (EW). În plus, Marina SUA este lider mondial în ceea ce privește numărul de portavioane. Din păcate, aceste platforme sunt din ce în ce mai învechite. Dezvoltarea de către China a unor sisteme anti-acces/negare de zonă (A2/AD) care ar putea distruge portavioanele în cauză este un semn că America ar trebui să înceteze să mai construiască aceste nave.

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce pensie primești dacă ai muncit 15 ani. Suma oficială în 2025 pentru stagiul minim de cotizare
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Lista neagră a lui Trump. „Țările care joacă murdar”, pedepsite de președintele SUA
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”