China și-a trimis zeci de avioane să survoleze zona de apărare aeriană a Taiwanului

Data publicării:
avioane militare chineze
Avioane militare chineze au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului Foto: Guliver/GettyImages

 China a trimis duminică 39 de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului, a anunţat Ministerul taiwanez al Apărării. Deși au mai fost o serie de alte incursiuni similare, aceasta este cea mai amplă de la începutul anului, relatează agenţia dpa, preluată de Agerpres.

Avioanele chineze care au intrat duminică în Zona de Identificare a Apărării Aeriene au fost 34 de avioane de vânătoare J-10 şi J-16, un bombardier H-6 şi patru avioane de transport, respectiv două Y-9 şi două Y-8. Forţele aeriene taiwaneze au emis avertismente radio şi au activat sistemele de rachete antiaeriene.

Aceasta a fost cea mai mare incursiune a avioanelor de luptă chineze în zona de apărare aeriană a Taiwanului, după cea din 4 octombrie, când au fost detectate acolo 56 de avioane chineze, alte pătrunderi mai mici de acest fel având loc frecvent în ultima vreme.

Taiwanul are propriul guvern de la victoria comuniştilor în partea continentală a Chinei, în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu ca una din provinciile sale şi ameninţă că va recurge la forţă în cazul în care insula îşi proclamă oficial independenţa.

Odată cu tensiunile care se înregistrează la granița dintre Rusia și Ucraina și temerile unei invazii ruse în Ucraina, au apărut speculații că Beijingul ar putea urma exemplul Moscovei pentru a anexa Taiwanul. Vladimir Putin urmează să participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, la 4 februarie, și va avea o întrevedere cu liderul chinez Xi Jinping.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri