China și SUA vor lucra împreună pentru combaterea fentanilului. Beijingul speră la o „energie pozitivă”

Data actualizării: Data publicării:
CHINA BEIJING WANG XIAOHONG U.S. COUNTERNARCOTICS MEETING (CN)
Grupul comun de combaterea narcoticelor SUA - China a fost inaugurat la Beijing pe 30 ianuarie 2024. Sursa foto: Profimedia Images

SUA și China au lansat marți un grup de lucru comun pentru combaterea narcoticelor. Este primul semn de cooperare deschisă în combaterea răspândirii fentanilului, de la sfârșitul anului 2019, înainte ca relațiile bilaterale dintre cele două țări să se răcească, informează Reuters.

La San Francisco va avea loc un summit cheie, în noiembrie, unde președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping au convenit să lucreze împreună pentru a reduce producția și exportul de fentanil.

Fentanilul este un opioid sintetic care provoacă dependență și este considerat a fi de 50 de ori mai puternic decât heroina.

China - principala sursă pentru cartelurile din Mexic

SUA au acuzat faptul că China este sursa principală de substanțe chimice din care se sintetizează fentanilul, pentru cartelurile de droguri din Mexic. China neagă acest lucru.

„Am avut o comunicare aprofundată și am fost pragmatici. Am ajuns la o înțelegere comună cu privire la planul de lucru”, a declarat ministrul chinez al Securității Publice, Wang Xiaohong, într-o conferință comună cu delegația SUA, înainte de inaugurarea grupului de lucru la Beijing.

El a adăugat că speră că cele două părți vor putea să se adapteze reciproc preocupărilor și să „îmbunătățească și să extindă cooperarea pentru a oferi mai multă energie pozitivă pentru relații stabile, solide și durabile dintre China și SUA”.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat că cele două țări s-au angajat să coopereze pentru o coordonare sporită a forțelor de ordine pentru a combate distribuția și exportul de substanțe chimice precursoare pentru opioide, pentru a aborda finanțarea ilegală și a spori schimbul de informații.

Ce a oprit cooperarea dintre cele două țări 

„Deci, este un început bun, dar este doar un început. Și mai este mult de făcut”, a spus Kirby, adăugând că va avea loc un alt set de întâlniri miercuri.

Legăturile dintre cele două țări au fost tensionate în ultimii ani, cu privire la o serie de probleme, inclusiv originile COVID-19, tarifele comerciale, Taiwan și drepturile omului, împiedicând speranțele Washingtonului de a convinge Beijingul să se alăture eforturilor de a opri fluxul de fentanil în Statele Unite.

În noiembrie 2019, au comunicat o colaborare neobișnuită între cele două țări în încercarea de a limita infracțiunile cu narcotice. Forțele de ordine chineze și americane au anunțat împreună că au lucrat pentru a destrăma o rețea de contrabandă cu fentanil.

Dar, cooperarea în materie de narcotice s-a terminat odată cu pandemia COVID-19, iar multiplele dezacorduri geopolitice au împins relațiile bilaterale la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Jen Daskal și Wang Xiaohong
Jen Daskal și Wang Xiaohong, la Beijing, la inaugurarea grupului comun SUA-China. Sursa foto: Profimedia Images

În discursul lor comun adresat presei, la Beijing, Jen Daskal, un consilier adjunct pentru securitate de la Casa Albă, a declarat că Biden a trimis o „delegație semnificativă” pentru a sublinia importanța problemei fentanilului pentru poporul american.

Când Biden l-a întâlnit pe Xi anul trecut în Statele Unite, el i-a spus povestea tragică a copilului unui prieten din Delaware care a murit în urma unei supradoze de fentanil, a transmis consiliera.

„Aceasta a fost o poveste profund personală a președintelui Biden, dar, din păcate, nu este o poveste unică în Statele Unite”, a spus ea.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri