China şi Ungaria se declară gata să coopereze pentru "a pune capăt războiului" din Ucraina

Data publicării:
Şeful diplomaţiei chineze Wang Yi stă alături de premierul Ungariei Viktor Orban în timpul unei vizite oficiale la Budapesta pe 20 ferbruarie 2023.
Şeful diplomaţiei chineze Wang Yi s-a întâlnit la Budapesta cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, aflat în vizită oficială la Budapesta, şi-a exprimat luni dorinţa de a colabora cu Ungaria pentru a "pune capăt actualului război" din Ucraina, afirmând că poziţia Chinei este una similară cu cea adoptată de regimul de la Budapesta în ceea ce priveşte conflictul din Ucraina, informează Agerpres.

China este gata să coopereze cu Ungaria şi cu "alte ţări iubitoare de pace", a declarat Wang Yi alături de omologul său ungar.

"Dorim ca părţile să revină la masa negocierilor", a adăugat el, potrivit unei traduceri oficiale, în cadrul turneului său european.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a salutat poziţia chineză, care vizează "instalarea păcii cât mai curând posibil".

Wang Yi, care în ultimele zile s-a deplasat în mai multe capitale europene şi care a asistat la Conferinţa de Securitate de la Munchen, se va deplasa apoi la Moscova.

Mai devreme în timpul zilei de luni, guvernul chinez a negat că ar intenţiona să furnizeze arme Moscovei pentru a susţine ofensiva ei în Ucraina, după cum au afirmat SUA.

China nu a sprijinit sau criticat niciodată în mod public ofensiva rusă, însă şi-a exprimat de mai multe ori susţinerea pentru Moscova în faţa sancţiunilor occidentale.

Cu numai câteva zile înainte de 24 februarie, la un an de la declanşarea invaziei ruse, prim-ministrul naţionalist ungar Viktor Orban l-a primit pe Wang Yi în cadrul unui dineu privat, potrivit agenţiei de presă MTI.

Încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Viktor Orban menţine o poziţie ambiguă, votând sancţiunile Uniunii Europene (UE), însă fără a oferi niciun sprijin militar Kievului, spre deosebire de alte ţări membre ale NATO.

În paralel, Budapesta îşi continuă politica de întărire a legăturilor economice şi culturale cu China, ceea ce generează critici din partea Departamentului de Stat american.

Orban, căruia partenerii occidentali îi reproşează în mod regulat înclinaţii autoritare, a făcut uz de mai multe ori de dreptul său de veto pentru a bloca declaraţii critice ale UE cu privire la Beijing.

Luni, Wang Yi a salutat această "politică favorabilă Chinei", mulţumindu-i Budapestei că "susţine poziţiile sale legitime în cadrul forumurilor internaţionale şi mulilaterale".

"Chiar dacă China şi Ungaria sunt îndepărtate geografic", relaţiile bilaterale "se dezvoltă extrem de bine", a adăugat Wang.

Grupul chinez CATL, liderul mondial de baterii pentru vehicule electrice, construieşte în prezent o uzină în Ungaria.

Budapesta, care a cumpărat vaccinuri chinezeşti împotriva coronavirusului, urmează de asemenea să găzduiască prima universitate chineză din Uniunea Europeană.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai vechi primar din România „domnește" de 34 de ani și a câștigat acum al nouălea mandat. Cine este și...
Digi FM
"A avut curaj". Ce spun directorul și părinții șefei de promoție a unui liceu din Arad despre discursul ei...
Pro FM
Andreea Bănică, înjurată și amenințată de un artist internațional. A mers la poliție: "Mi se pare ireal ce am...
Film Now
Natalie Portman, prima aniversare după divorțul de soțul ei. Cum și-a sărbătorit ziua de naștere actrița și...
Adevarul
Principalele motive pentru care oamenii divorțează: „Bărbații vor doar să își facă treaba"
Newsweek
5.000 lei pensie la recalculare, după doar 29 ani lucrați. Câte mii de lei ia în plus pensionarul?
Digi FM
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, cu șalupa la petrecerea dată după cununie. Antrenorii Belu și Bitang...
Digi World
Cât detergent se pune în mașina de spălat. Mulți irosesc detergentul lichid
Digi Animal World
Cum arată, de fapt, interiorul marsupiului unui cangur. Imaginile au devenit virale în mediul online
Film Now
Frumoase, bogate și relaxate. Două dintre fiicele lui Sylvester Stallone, pozate în New York, asortate în alb...
UTV
Celine Dion a facut noi dezvaluiri despre boala de care sufera: „Am avut coastele rupte din cauza spasmelor...