China: Talibanii sunt nerăbdători să intre în dialog cu comunitatea internațională

Data publicării:
QATAR DOHA CHINA WANG YI AFGHAN TALIBAN ACTING FM MEETING
Ministrul chinez de externe împreună cu ministrul de externe din guvernul format de talibani după preluarea puterii la Kabul Foto: Profimedia Images

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, susține că talibanii sunt „nerăbdători” să intre în dialog cu comunitatea internațională și că aceasta ar trebui să ajute Afganistanul, relatează Reuters. Într-un discurs video susținut la o conferință în Iran, Wang spune că Beijing-ul este pregătit să găzduiască discuții între Afganistan și vecinii săi cu privire la viitorul țării.

„Talibanii sunt nerăbdători să intre în dialog cu lumea. China va găzduit a treia întâlnire a Vecinilor Afganistanului la momentul potrivit”, a adăugat ministrul chinez de externe.

La Conferință au participat reprezentanți ai Afganistanului și a țărilor vecine. Cu prezență fizică au participat reprezentanți ai Pakistanului, Tajikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului. Reprezentanții Chinei și Rusiei au participat online.

Discuțiile vin după o conferință similară găzduită de Pakistan în septembrie.

Statele Unite și alte țări occidentale încearcă să găsească modalități de a asigura intrarea în Afganistan a ajutoarelor umanitară fără să dea legitimitate regimului fundamentalist taliban.

Majoritatea liderilor occidentali au specificat că nu intenționează să recunoască politic regimul taliban înainte ca acesta să îndeplinească condițiile cerute – respectarea drepturilor omului, în particular respectarea drepturilor femeilor, încălcate grav în timpul regimului taliban anterior.

La conferință, Iranul și-a reiterat poziția oficială că talibanii ar trebui să formeze un guvern incluziv din care să facă parte și reprezentanți ai minorităților etnice și religioase.

Regimul fundamentalist șiit de la Teheran a intrat deseori în conflict cu fundamentaliștii suniți talibani, însă recent, relațiile s-au mai încălzit. În iulie, Teheranul a găzduit o întâlnire între reprezentanții fostului guvern afgan și, la acea vreme, insurgenții talibani.  

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri