China transmite un mesaj Ucrainei, după ultimele discuții că "întinde coarda" prin "sprijinul" dat Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
wang yi
Beijingul a fost întotdeauna de partea păcii şi a dialogului, este mesajul pe care Wang Yi, diplomat chinez cu rangul cel mai înalt, i l-a transmis şefului diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba. FOTO: Profimedia Images

Beijingul a fost întotdeauna de partea păcii şi a dialogului, este mesajul pe care un diplomat chinez cu rangul cel mai înalt i l-a transmis şefului diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba în cadrul unei întâlniri pe care au avut-o la Munchen.

Ministerul de Externe chinez a precizat duminică seara, într-un comunicat, că la această întâlnire, care a avut loc sâmbătă, Wang Yi - directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), i-a transmis lui Dmitro Kuleba că Beijingul "a subliniat întotdeauna necesitatea de a promova pacea şi dialogul".

Wang, care în virtutea poziţiei sale se situează peste ministrul de externe chinez, a afirmat că ţara sa este "este dispusă să lucreze cu comunitatea internaţională pentru a evita deteriorarea şi mai mult a situaţiei".

China şi Ucraina, a afirmat înaltul responsabil chinez, sunt "parteneri strategici" şi i-a mulţumit Kievului pentru "aderarea sa la principiul unei singure Chine", exprimându-şi totodată speranţa că relaţiile dintre cele două ţări "se vor dezvolta într-un mod constant" şi de acum înainte.

La rândul său, Dmitro Kuleba a declarat că "nicio ţară nu speră să ajungă la pace atât de mult ca Ucraina" şi că guvernul său "acordă o mare importanţă statutului internaţional şi influenţei importante a Chinei", potrivit comunicatului Ministerului de Externe chinez. "Sper că China va continua să joace un rol constructiv", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene, scrie Agerpres.

În cadrul intervenţiei sale la Conferinţa de securitate de la Munchen, Wang a declarat: "Acesta (conflictul din Ucraina) nu se poate rezolva prin soluţii simple. Trebuie să ne gândim la un cadru de lucru, iar Europa trebuie să se gândească la ce fel de rol autonom şi strategic poate juca. Oricât de dificilă ar fi situaţia, nu putem înceta să căutăm pacea". Potrivit înaltului oficial chinez, de când 'criza' din Ucraina a început anul trecut, China a sugerat ca Rusia şi Ucraina 'să se aşeze împreună la masa' tratativelor pentru a găsi o "soluţie politică" la conflict.

De la invazia rusă în Ucraina, China a menţinut o poziţie ambiguă, pe de o parte făcând apel la respectarea "integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor", inclusiv a Ucrainei, pe de alta cerând să se acorde atenţie "preocupărilor legitime ale tuturor ţărilor", referindu-se la Rusia. Comunitatea internaţională a solicitat în mod repetat gigantului asiatic să se folosească de bunele sale relaţii cu Moscova pentru a media conflictul (din Ucraina).

Până în prezent, China a ajutat Rusia doar în războiul dezinformărilor promovate de regimul lui Putin referitoare la conflictul din Ucraina. Oficialii americani citați de NBC au refuzat să ofere detalii legate de ce înseamnă, mai exact "asistență militară nonletală" și au spus doar că aceasta poate include echipamente militare, precum uniforme sau veste antiglonț. Practic, China "încearcă să întindă coarda, cât să nu se rupă", după cum a descris un oficial american sub anonimat poziția Beijingului referitoare la ajutorul acordat Rusiei în războiul din Ucraina.

Secretarul de stat al SUA l-a avertizat, de asemenea, pe șeful Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez, Wang Yi, cu privire la "implicaţiile şi consecinţele" pentru China în cazul în care se constată că aceasta oferă "sprijin material" Rusiei în războiul său din Ucraina, Întâlnirea, care a avut loc în marja Conferinţei de securitate de la Munchen, a durat aproximativ o oră, iar schimbul de opinii a fost "franc şi sincer", a mai spus reporterilor un înalt oficial al Departamentului de Stat, sub protecţia anonimatului.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita