Chris Hipkins a fost desemnat viitor prim-ministru al Noii Zeelande după demisia surprinzătoare a Jacindei Ardern

Data actualizării: Data publicării:
Chris Hipkins
Chris Hipkins a fost desemnat viitor prim-ministru al Noii Zeelande după demisia surprinzătoare a Jacindei Ardern. FOTO: Profimedia Images

Fostul responsabil neozeelandez cu răspunsul ţării la pandemia de COVID-19, Chris Hipkins, 44 de ani, a fost nominalizat de deputaţii Partidului Laburist pentru a o înlocui pe Jacinda Ardern în funcţia de prim-ministru, a anunţat vineri partidul într-un comunicat.

Chris Hipkins mai trebuie să fie numit oficial de conducerea partidului duminică înainte de a putea deveni cel de-al 41-lea premier al ţării sale, după demisia surprinzătoare a Jacindei Ardern joi.

Noul şef al guvernului va fi însărcinat să conducă partidul său la alegerile generale din octombrie, pentru care nu porneşte ca favorit, potrivit sondajelor.

Acţiunea lui Hipkins a fost salutată în fruntea ministerului responsabil cu elaborarea răspunsului la pandemie, într-o ţară care şi-a închis frontiere pentru a limita riscul de infecţie şi le-a redeschis abia în august anul trecut.

Considerat ca experimentat cu peste 14 ani petrecuţi în parlament, el a recunoscut anul trecut că oamenii s-au săturat de restricţiile dure din cauza pandemiei, descriind închiderea frontierelor drept "dificilă", scrie Agerpres.

Ministru de interne din iunie, a deţinut anterior portofoliile educaţiei şi serviciilor publice.

Jacinda Ardern, 42 de ani, a demisionat joi, susţinând că "nu mai are suficientă energie' pentru a continua să guverneze după cinci ani şi jumătate la putere.

În timpul mandatului ei, Jacinda Ardern s-a confruntat cu o serie de probleme grave, precum pandemia de COVID-19, o erupţie vulcanică ucigaşă şi cel mai grav atac terorist comis vreodată în ţara ei, când 51 de credincioşi musulmani au fost ucişi într-o moschee din Christchurch de un adept al teoriilor despre "supremaţia albă" în 2019. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri