Ciclonul Freddy, care nu s-a oprit de cinci săptămâni, a ucis 190 de oameni în sudul Africii

Data actualizării: Data publicării:
Oameni merg prin apă, în Mozambic, în urma unor inundaţii pe 28 aprilie 2019.
Ciclonul Freddy a afectat Malawi, Mozambic şi Madagascar. Foto: Profimedia Images

Ciclonul Freddy, una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată în emisfera sudică, a provocat moartea a 190 de persoane în Malawi după ce s-a dezlănţuit pentru a doua oară într-o singură lună asupra sudului Africii, a anunţat marţi agenţia pentru managementul dezastrelor din această ţară, potrivit Reuters, scrie Agerpres. Uraganul Freddy are cea mai lungă durată din istoria măsurătorilor, fiind activ de peste cinci săptămâni, scrie The Guardian.

Furtuna Freddy a provocat moartea a 190 de persoane în Malawi

ACTUALIZARE Oraşul Blantyre a fost cea mai afectată regiune, iar inundaţiille şi ploile puternice au distrus drumuri şi poduri, îngreunând operaţiunile de salvare. Freddy a provocat numeroase pagube şi în Mozambic după ce a atins uscatul pentru a doua oară în acest weekend.

Bilanţul deceselor în Malawi a urcat la 190 de la 99 raportate luni, potrivit Departamentul pentru managementul dezastrelor.

Ploile torenţiale au continuat marţi în Malawi, unde 584 de persoane au fost rănite şi 37 sunt în continuare date dispărute, a mai precizat instituţia. În Blantyre, mai multe familii aşteptau la morga spitalului central „Queen Elizabeth” pentru a recupera trupurile rudelor.

Inundaţiile şi ploile au îngreunat operaţiunile de salvare, iar drept urmare ajutoarele au ajuns cu dificultate la persoanele afectate, au precizat agenţiile umanitare. „Este o operaţiune dificilă întrucât s-au produs alunecări de teren, iar oamenii au rămas blocaţi în aceste acumulări de noroi”, a spus Estere Tsoka, specialist în urgenţe în cadrul UNICEF Malawi. „Oamenii încearcă să găsească un loc unde să mai poată rezista o vreme”.

Freddy s-a abătut sâmbătă asupra Mozambicului, smulgând acoperişurile caselor şi provocând inundaţii vaste în regiunea portului Quelimane, după care a avansat în interiorul continentului, spre Malawi, unde a dezlănţuit ploi torenţiale, care au au dus la alunecări de teren. Nu se cunoaşte încă amploarea pagubelor şi pierderilor de vieţi omeneşti în Mozambic. 

Știrea inițială

După ce părea că slăbeşte în intensitate, ciclonul Freddy s-a înteţit din nou, sâmbătă, în special în Malawi, unde vântul puternic a dobrât case, copaci şi a produs inundaţii şi alunecări de teren în care şi-au pierdut viaţa 99 de oameni şi au fost răniţi peste 200.

"Multe case sunt făcute din chirpici şi au acoperiş de tablă", a declarat Marion Pechayre, directorul organizaţiei Medici Fără Frontiere din Malawi, adăgând că pagubele în ceea ce priveşte locuinţele sunt enorme.

De asemenea, din cauza ploilor, au loc alunecări de teren.

"Unii oameni sunt daţi dispăruţi şi ne temem că sunt sub dărâmături", de declarat Peter Kalaya, un purtător de cuvânt al poliţiei.

Efectele ciclonului Freddy s-au făcut simţite şi luni, în Malawi, unde alimentarea cu energie electrică a fost sistată deoarece hidrocentralele de aici deveniseră instabile şi au trebuit să fie închise.

Aproximativ 10 oameni au murit şi în Mozambic, au transmis autorităţile de aici, adăugând că bilanţul este provizoriu.

"Situaţia este critică în provincia Zambezia. Nu putem avea o imagine clară despre distrugerile de acolo pentru că nu putem comunica cu acea regiune", a declarat Armindo Tiago, ministrul sănătăţii.

"Am văzut multe clădiri şi spitale distruse. Casele şi acoperişurile oamenilor au fost dărâmate de vânt. Chiar şi înainte să lovească ciclonul erau multe inundaţii", a declarat Guy Taylor, reprezentant UNICEF în Mozambic.

În Mozambic a plouat în ultimele patru săptămâni cât pentru un an întreg, spun meteorologii. În Malawi, situaţia este agravată şi de focarele de holeră care au izbucnit şi care sunt cele mai mortale din istoria ţării, a transmis ONU.

Ciclonul Freddy, cel mai lung din istoria măsurătorilor

Ciclonul Freddy s-a format pe 4 februarie, în timpul ploilor munsonice din vestul Pacificului şi a înaintat către Oceanul Indian, unde a crescut în intensitate, devenind un ciclon de categorie 4.

Pe 19 februarie, ciclonul a crescut din nou în intensitate, generând rafale de vânt care au ajuns la 270 de kilometri la oră.

Ciclon-Freddy
Ciclonul Freddy s-a format pe 4 februarie şi este activ de peste cinci săptămâni. Foto: Profimedia Images

Furtuna a lovit Madagascar, Malawi şi Mozambic la începutul lunii martie şi părea că slăbeşte în intensitate, însă ciclonul s-a intensificat din nou şi contină să rămână activ.

Este furtuna cu cea mai lungă durată din istoria măsurătorilor, depăşind uraganul John, din 1994, care a fost activ timp de 31 de zile.

Oamenii de ştiinţă spun că astfel de furtuni de lungă durată vor deveni mai dese şi mai puternice din cauza încălzirii globale.

Oceanele absorb căldura generată de gazele cu efect de seră iar apa evaporată în atmosferă alimentează cu mult mai multă energie furtunile.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...