Cine este „Femeia de oțel”, cântăreața care trăiește cu un glonț în creier. A fost împușcată de bărbatul cu care a refuzat să se mărite

Data publicării:
Mutlu Kaya pe scena concursului de talente din Turcia
Mutlu Kaya, pe scena concursului de talente din Turcia. Înainte să fie atacată, cântăreața se pregătea pentru finala show-ului. Captură foto: Facebook: Mutlu Kaya

O cântăreață din Turcia, care a ajuns în finala unui concurs de talente televizat, a fost împușcată în cap de bărbatul pe care l-a refuzat atunci când acesta a cerut-o în căsătorie, relatează Sky News. Cu trei ani în urmă, sora ei a fost ucisă de iubit. Acum, Mutlu Kaya, zisă și „Femeia de oțel” din cauza glonțului pe care doctorii nu au putut să i-l scoată din creier, a ajuns un star al rețelelor sociale și o eroină pentru fanii ei.

În luna mai a anului 2015, pe vremea când avea doar 20 de ani, Mutlu a fost una dintre finalistele echivalentului turcesc al emisiunii Britain's Got Talent. Era atât de aproape de a-și vedea visul cu ochii.

Dar, cu doar câteva zile înainte să poată apărea din nou la televizor, viitorul pe care și l-a imaginat a fost distrus în cel mai brutal mod posibil, atunci când un bărbat care făcuse o obsesie pentru ea a încercat să o omoare.

Mutlu a fost împușcată în cap și a petrecut următoarele două luni la terapie intensivă. Familia ei a campat în parcarea spitalului ca să fie cât mai aproape de ea.

Povestea lui Mutlu a ajuns pe prima pagină a ziarelor din toată lumea. Opt ani mai târziu, femeia nu își mai poate folosi mâinile și se deplasează cu un scaun cu rotile.

mutlu-kaya-2
Familia lui Mutlu a fost lovită din nou de tragedie acum trei ani, când sora ei, Dilek, a fost ucisă de un bărbat care pretindea că este iubitul ei. Captură foto: Facebook: Mutlu Kaya

Glonțul cu care atacatorul a vrut să îi curme viața a rămas în creierul femeii întrucât este prea riscant ca să poată fi scos - o amintire permanentă a evenimentului tragic care i-a schimbat complet viața.

Familia lui Mutlu a fost lovită din nou de tragedie acum trei ani, când sora ei, Dilek, a fost ucisă de un bărbat care pretindea că este iubitul ei.

Potrivit campaniei turcești „Vom Opri Feminicidul”, 334 de femei și-au pierdut viața în urma violențelor într-un context intim sau de familie în 2022, iar 245 au murit în condiții suspecte.

Sora cântăreței a fost ucisă de iubit la o zi după ce a împlinit 35 de ani

Dilek a fost împușcată mortal la o zi după ce a împlinit 35 de ani, în martie 2020. „M-a lovit mai tare decât glonțul”, a spus Mutlu.

Astăzi, cântăreața nu mai cântă muzică turcească tradițională. În schimb, folosește platforma media ca să militeze pentru schimbare, pentru pedepse mai aspre și pentru ca violențele comise împotriva femeilor în Turcia să fie tratate cu mai mare seriozitate.

Mutlu mai are 7 frați și surori. Familia ei provine din micul cartier Ergani al orașului Diyarbakir, cu o populație majoritar kurdă și conservatoare, din sud-estul Turciei.

Cântăreața l-a întâlnit pentru prima oară pe Veysi Ercan, „bărbatul care i-a dat peste cap toată viața”, pe când avea doar 14 ani, iar el avea peste 20. 

A crezut că este un gentleman atunci când l-a cunoscut, dar, în timp, și-a schimbat opinia. Când bărbatul a cerut-o în căsătorie, ea a spus nu, ceea ce l-a înnebunit. Ercan a urmărit-o 1.400 de kilometri până la Istanbul, acolo unde se filma concursul.

„A venit la studiouri și a spus: 'Dacă o lăsați să participe la emisiune, vă voi omorî pe toți'. Suna în continuu și mă amenința. 'Ești a mea sau vei fi moartă'”, și-a amintit Mutlu. „După ce am luat parte la concurs, a devenit și mai gelos. Cred că a simțit că dacă am succes la TV, nu va mai putea să mă controleze.”

Cu doar câteva zile înainte de finală, Mutlu era la repetiții când Ercan a căutat-o acasă la sora ei, după ce a bombardat-o cu mesaje.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Din afara casei, Ercan a scos un pistol și a împușcat-o pe Mutlu printr-o ușă de sticlă.

Următorul lucru pe care Mutlu și-l aduce aminte este că s-a trezit la spital. „Mi-am deschis ochii și eram în pat, complet imobilizată. A trebuit să folosesc scutece, ceea ce a fost foarte greu.”

„Bărbatul ăsta mi-a luat mâinile și picioarele”

În 2016, Ercan a fost condamnat pentru tentativa de omor și a primit 15 ani de închisoare. Cu toate acestea, bărbatul ar putea fi acum la doar câțiva ani de ziua eliberării.

Mutlu a spus că îi este foarte greu să accepte această realitate. „Bărbatul ăsta mi-a luat mâinile și picioarele. Ar fi trebuit să primească închisoare pe viață. Pedepsele nu sunt suficient de mari. Vreau să țin subiectul violenței împotriva femeilor pe agendă. Primesc mereu răspunsuri pozitive, în special din partea femeilor. Ele îmi spun: 'Mutlu, tu ești speranța noastră'.”

Aproape o treime (32%) dintre femeile și fetele din Turcia cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani au suferit abuzuri fizice și/sau sexuale comise de un partener, potrivit datelor culese între 2000 și 2018 de Organizația Mondială a Sănătății.

Mutlu Kaya în scaunul cu rotile
Mutlu Kaya nu își mai poate folosi mâinile și se deplasează cu un scaun cu rotile. Foto: Profimedia Images

Este cel mai mare procent din Europa și Asia de Vest pentru țările în care astfel de date sunt disponibile. În comparație, media europeană este de 23%.

Mutlu își împărtășește povestea într-un nou documentar intitulat Numele meu este Fericit - „mutlu” înseamnă „fericit” în limba turcă. În una dintre scenele extraordinare ale acestui documentar, Mutlu îl privește pe doctor în timp ce acesta îi arată o radiografie cu glonțul din capul ei.

Mutlu s-a împăcat cu ideea că glonțul nu poate fi scos afară. Poate că sună ciudat, dar uneori vorbesc cu obiectul străin din capul meu, a spus Mutlu. „De multe ori am dureri de cap foarte puternice. Îi cer [glonțului] să nu mă facă să mă simt atât de rău și să nu îmi provoace așa multă durere.”

În 2022, ucigașul surorii ei a primit pedeapsa cu închisoarea pe viață. „În Turcia, multă lume joacă cele trei maimuțe: surdă, oarbă și mută”, a spus Mutlu. „Vreau ca alte țări și comunități să audă ce s-a întâmplat.”

Numele ei înseamnă „fericit”, dar pentru ea a căpătat un alt sens, după cum a spus și în documentar. „Când spun Mutlu acum înseamnă să fii matur, să fii o femeie care a avut mult de suferit.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri