Comisia Europeană va debloca PNRR-ul Poloniei

Data actualizării: Data publicării:
Statueta reprezentând justiția și ciocănel de judecător cu steagul poloniei pe fundal
Polonia e în pericol să nu primească fonduri europene pentru redresarea post Covid-19, din cauza ultimelor modificări din justiție. Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană urmează să anunțe, joi, deblocarea PNRR-ului Poloniei, însă țara nu va începe să încaseze banii pentru recuperarea post-Covid decât din momentul în care reformele judiciare promise, care să garanteze independența justiției, vor fi implementate, relatează Reuters.

Peședinta Comisiei, Ursula von der Leyen, va merge la Varșovia pentru a anunța acordul făcut cu guvernul polonez.

„Aprobarea va veni, cel mai probabil, în această după-amiază sau mâine dimineață”, a spus un înalt oficial UE sub rezerva anonimatului.

Comisia Europeană acuză de multă vreme ultra-conservatorii de la putere din Polonia că încearcă să erodeze democrația și statul de drept – accesul Poloniei la aproape 24 de miliarde de euro în granturi și 11,5 miliarde în împrumuturi la dobânzi simbolice a fost, astfel, blocat.

Recent, însă, parlamentul polonez a votat un proiect de lege care înlocuiește controversata cameră disciplinară pentru judecători. Polonia trebuie, totuși, și să-i repună în funcții pe unii pe judecători concediați de camera respectivă pentru a putea beneficia de fondurile europene din PNRR.

La putere din 2015, Partidul Lege și Justiție a plasat presa și societatea civilă sub controlul statului, a restricționat drepturile femeilor, minorităților sexuale și migranților, atrăgând critici dure din partea organizațiilor pentru drepturile omului.

Deși relațiile Poloniei cu Comisia sunt tensionate de multă vreme, situația s-a schimbat după ce Rusia a invadat Ucraina, iar Polonia câștigat laude pentru faptul că a primit peste 3 milioane de refugiați ucraineni.

Grupul Renew din Parlamentul European spune, totuși că Polania n-ar trebui să primească recompnese în timp ce guvernul PiS „aruncă la gunoi sistematic statul de drept”.

„Nu ar trebui să acceptăm schimbări mici, cosmetice și inadecvate la sistemul juridic serios politizat din Polonia, în shcimbul fondurilor europene”, a transmis Renew într-un comunicat.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri